O puternica rupere de nori ce s-a produs in nordul judetului Galati a afectat municipiul Tecuci si comunele Gohor, Tepu si Barcea, provocand pagube care la o prima estimare efectuata de Comitetul pentru Situatii de Urgenta Tecuci sunt estimate la peste zece miliarde. Prefectul Mihai Capra a coordonat interventia echipelor de salvare, iar ieri a decretat starea de urgenta.

Ruperea de nori a fost ceva mai puternica in zona din nordul municipiului Tecuci, la statia pluviometrica din comuna Nicoresti fiind inregistrata valoarea de 28,7 litri/mp.

Cantitatile mari de precipitatii au determinat cresterea debitelor tuturor cursurilor de apa din zona, in special a raului Tecucel, care strabate municipiul Tecuci, care a inregistrat o crestere fara precedent a nivelului, la 595 cm, cu 95 de cm peste cota de pericol. Precedentul record al nivelului acestui rau a fost de 549 cm.

Tecucelul, care este un rau calm, cu albia aproape secata in verile secetoase, a inregistrat joi noapte si un debit record, de 92 mc/s, precedentul record fiind de 64,5 mc/s.

In cursul noptii, 123 de tecuceni au fost evacuati din locuintele lor, iar o femeie in varsta de 75 de ani, care fusese luata de viitura puternica, a fost salvata de pompieri. Treizeci de locuinte si 41 de gospodarii din municipiul Tecuci au fost inundate, din 15 gospodarii pompierii evacuand atat animalele, cat si bunurile de valoare. Aproximativ doua hectare de gradini au fost distruse.

In comuna Tepu, a fost fost avariata o casa si au fost inundate alte 12 case si 36 de anexe gospodaresti, viitura distrugand si culturile de pe 5,5 hectare de terenuri agricole. In comuna Gohor, viiturile au distrus 6,5 km de drumuri si o jumatate de hectar de gradini, iar in comuna Barcea au fost inundate 20 de gospodarii si au fost distruse 1,5 ha de gradini.

Prefectul Mihai Capra si seful Inspectoratului pentru Situatii de Urgenta Galati, colonelul Viorel Zaharia, au coordonat interventia echipelor de salvare; la interventii au participat 43 de pompieri cu 5 autospeciale, 120 de jandarmi si 30 de politisti.