Vechea si noua conducere PSD avea raspunderea cercetarii lui Hayssam

de Clement Sava     Averea
Sâmbătă, 28 mai 2005, 0:00


Pe masura ce ipoteza participarii lui Omar Hayssam la rapirea jurnalistilor prinde tot mai mult contur, PSD nu mai stie cum sa se scuture de omul de afaceri sirian. Acesta a facut parte din PSD si desi au existat informari despre asocierea sa cu activitati teroriste, nici unul dintre membrii PSD care aveau in gestiune diferitele structuri responsabile nu isi asuma responsabilitati. Aceiasi membri isi paseaza acum responsabilitatea de la unul la altul.

La vremea cand pe circuitul institutiilor abilitate circula informatia despre suspiciunile la adresa lui Omar Hayssam - legate de infractiuni economice si legaturi cu terorismul - in CSAT, institutia despre care legea spune ca trebuia sa ia masuri faceau parte presedintele tarii, Ion Iliescu, premierul, Adrian Nastase, ministrul de Externe, Mircea Geoana, cel al Apararii, Ioan Mircea Pascu, cel

de Interne, Ioan Rus, ca si consilierul preziential pe aceste probleme, Ioan Talpes.

Potrivit lui Ioan Rus, CSAT a fost sesizat de catre ministerul pe care il conducea inca din 2001. Mai toti membrii membrii CSAT de la acea vreme nu ne-au oferit lamuriri despre discutiile si masurile care s-au luat in privinta suspiciunilor care aveau legatura cu siguranta nationala. Exista o lege care reglementeaza aceste amenintari - 535 din 2004.

Legea prevede ca in cazul actelor de finantare a terorismului, de care este acuzat Omar Hayssam, "datele de identificare sa fie solicitate Consiliului de Securitate al Organizatiei Natiunilor Unite de catre Ministerul Afacerilor Externe, la cererea Ministerului Finantelor Publice". Pe de alta parte, art.

8 al aceleiasi legi spune ca "ministerele si celelalte autoritati si institutii publice cu atributii in aplicarea legii au obligatia de a sesiza SRI cu privire la persoanele fizice si juridice suspecte de savarsirea sau favorizarea in orice mod a actelor de terorism".

Mihail Popescu, acum senator PSD, dar Sef al Statului Major General in perioada guvernarii PSD, spune ca nu isi aduce aminte ca in CSAT sa se fi discutat asemenea probleme in legatura cu Hayssam.

El a indicat SRI ca fiind institutia care se ocupa de amenintarile la adresa securitatii nationale si pe Ioan Talpes, consilier pe probleme de securitate a presedintelui in acea perioada. Dar CSAT nu facea anchete, si nici MAI, decat pentru oamenii din propriile structuri, asa incat senatorul a spus ca mai departe responsabilitatea ar fi revenit Parchetului.

In rest, organizatia care l-a avut ca membru ar trebui sa gestioneze situatia, crede senatorul, adica PSD Bucuresti.

Antonie Iorgovan, prim-vicepresedintele Comsiei de Arbitraj, spune ca menirea Comisiei este tocmai de a vedea daca informatiile despre asemenea persoane au fost ascunse cu buna stiinta de acei membri PSD care au avut un rol in structurile statului.

Iorgovan da asigurari ca nici numele grele din PSD nu sunt scutite de excluderea din partid daca se vor dovedi vinovate, in caz contrar senatorul amenintand ca este gata sa demisioneze din partid si sa plece din politica.

Pe de alta parte, Iorgovan i-a cerut lui Talpes sa demisioneze si din Senat daca tine la principiile morale de care face caz.

Ca raspuns la temerea organizatiei PSD Bucuresti ca aceasta comisie face un fel de politie politica in partid, Iorgovan ar vrea sa se creada ca respectiva comisie e chiar mai mult decat atat: politie, parchet, tribunal, ba chiar si un fel de serviciu de informatii al partidului.

 • Referinte
  LEGEA PREVENIRII SI COMBATERII TERORISMULUI, Art. 35 (2). Fapta de a se asocia sau de a initia constituirea unei asocieri in scopul savarsirii de acte de terorism ori aderarea sau sprijinirea, sub orice forma, a unei astfel de asocieri, se pedepseste cu inchisoare de la 10 la 15 ani, fara a se putea depasi maximul pedepsei prevazute de lege pentru infractiunea ce intra in scopul asocierii.


 • 38 vizualizari


  Abonare la comentarii cu RSS

  ESRI

  Top 5 articole cele mai ...  Hotnews
  Agenţii de ştiri

  Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.
  hosted by
  powered by
  developed by
  mobile version