Presedintele Frantei, Jacques Chirac, a lansat un ultim mesaj francezilor sa voteze in favoarea Constitutiei Europene la referendumul de duminica. Ultimele sondaje de opinie arata ca 55% dintre votanti ar intentiona sa respinga documentul.

Jacques Chirac a facut un apel plin de pasiune catre francezi.

Cand flatandu-i, cand promitandu-le si chiar amenintandu-i, in egala masura, el i-a indemnat pe francezi sa voteze DA.

Jacques Chirac le-a cerut francezilor sa nu interpreteze gresit intrebarea referendumului.

"Decizia pe care trebuie sa o luam este mai importanta decat orice dispute politice. Nu e vorba de dreapta sau de stanga, nu e vorba de a spune NU sau DA guvernului. Este o intrebare pentru viitor, pentru viitorul copiilor nostri, pentru viitorul Frantei si al Europei"- a declarat presedintele Chirac.

Celor care nu se incred in guvernul sau si care sunt impotriva Constitutiei Europene, Jacques Chirac le-a promis ca documentul va aduce beneficii Frantei.

Presedintele Chirac a spus ca interesele Frantei vor fi mai bine aparate in Europa iar Uniunea Europeana va deveni mai puternica pe scena mondiala, contrabalansand puterea Statelor Unite, a Chinei si Japoniei.

Preedintele Frantei i-a asigurat pe votanti ca tratatul nu va permite aderarea Turciei la Uniunea Europeana fara ca inainte sa aiba loc un referendum.

El a promis ca modelul social francez va ramane protejat- incercand astfel sa calmeze ingrijorarea celor care cred ca documentul european va pune bazele la ceea ce ei interpreteaza ca fiind economia ultra-liberala de tip britanic.

La final, Jacques Chirac a avertizat ca un vot negativ din partea francezilor va destabiliza puternic Europa si va slabi, implicit, Franta.

A fost un mesaj scurt dar plin de pasiune pe fondul semnelor ca francezii au de gand sa se impotriveasca guvernului si sa voteze NU.

Iar asta ar insemna nu doar un soc puternic pentru Europa ci si o umilire personala crunta pentru Jacques Chirac.