Ocupat cu savurarea triumfului personal al recuperarii ostaticilor din Irak, presedintele Basescu a uitat ca mai deunazi le-a cerut procurorilor si politistilor sa-i ofere pe tava capetele unor mari corupti, daca se poate chiar din Alianta.

I-am oferit in numarul trecut un caz strigator la cer, in care era implicata o consiliera a sa de la Cotroceni. Nu, nu era vorba despre "blonda norvegiana", ci despre una dintre celelalte "acrituri", ca sa-l citam exact pe presedinte. Stana Anghelescu este implicata intr-o afacere mai mult decat dubioasa cu timbre false pentru tigari.

Traian Basescu n-a avut nici o reactie. Probabil ca ii este mai mult decat suficient cazul Dinu Patriciu, caruia are sa-i plateasca si oarece polite din timpul alegerilor. Asa ca retinerea acestuia de catre ultrazelosii procurori a fost suficienta pentru a bifa capitolul "coruptie".

Revenim in numarul de azi cu o noua afacere in care este implicata familia Anghelescu. Pentru ca doamna Stana nu este doar consiliera presedintelui, ci si sotia lui Florin Anghelescu. Un personaj halucinant, care probabil ca ar avea multe raspunsuri de dat in fata anchetatorilor daca nu s-ar lauda pe toate drumurile cu prietenia lui cu Traian Basescu, o prietenie nedezmintita de presedinte.

Este vorba despre una dintre tranzactiile pe care Societatea Nationala a Petrolului Petrom SA le-a facut cu diferite SRL-uri, inainte de preluarea de catre compania austriaca OMV, si care par sa fie date uitarii. Nu mai conteaza acum "micile" afaceri de cateva miliarde suportate din bugetul Petrom, chiar daca unele duc spre persoane cu functii in actualul aparat de stat.

Florin Anghelescu vede "Steluta" de la capatul Petromului

Aspectul care a tulburat cel mai mult apele in relatiile familiei Anghelescu cu Petrom se regaseste intr-un raport semestrial din 30 iunie 2004 ce mentioneaza intr-un capitol faptul ca Petrom preia o societate apartinand familiei Anghelescu, cu tot cu debite. Interesant este faptul ca tranzactia s-a facut pe ultima suta de metri inaintea privatizarii Petrom.

Mai precis, in raport se aminteste ca Adunarea Generala Extraordinara a Actionarilor Petrom din data de 28 aprilie 2004 aproba „preluarea cu titlu gratuit de catre SNP PETROM SA a partilor sociale detinute de SC Delfinul Prod Com SRL la SC Brazi Oil & Anghelescu Prod Com SRL, la care SNP PETROM SA este asociat".

Pe langa aceasta, Petrom preia activul si pasivul societatii Brazi Oil si se obliga la „achitarea sumei de 3 miliarde lei reprezentand creanta detinuta de asociatul SC Delfinul Prod Com SRL la SC Brazi Oil & Anghelescu Prod Com SRL". Urmeaza integrarea societatii SC Brazi Oil & Anghelescu Prod Com SRL in patrimoniul SNP PETROM SA prin dizolvare fara lichidare.

Acestea fiind datele, SFin a incercat sa afle care au fost rationamentele tranzactiei. Daca din partea Petrom nu am primit nici un raspuns, in ciuda insistentelor, in schimb, celalalt partener de afaceri s-a aratat dispus sa ofere amanunte.

Informatiile pe care le-am primit de la sotul doamnei consilier de stat Stana (Steluta) Anghelescu, „superafaceristul" Florian Anghelescu, le redam in interviul alaturat.

Singurul raspuns concret al domnului Anghelescu este ca societatile Brazi Oil & Anghelescu Prod Com SRL, respectiv Delfinul Prod Com SRL se afla in continuare in propria ograda si „merg foarte bine".

De asemenea, ne-a precizat ca mai are un asociat de calibru, in persoana consilierului din Ministerul Muncii si Protectiei Sociale Radu Nicolae. Protectia odata realizata, societatile familiei Anghelescu „platesc bani grei la bugetul de stat" si nu mai conteaza ce a fost inainte. Oare?

„Facem tot ce putem sa-l ajutam pe Basescu care munceste mult"

Reproducem in continuare (in transcriere exacta de pe reportofon) cele doua discutii pe care le-am avut cu Florin Anghelescu, prima prin telefon, iar cealalta la sediul firmei sale:

Ce ne puteti spune despre hotararea AGA a Petrom din 28.04.2004, de integrare a societatii Brazi Oil & Anghelescu Prod Com SRL in patrimoniul Petrom si preluarea actiunilor pe care le detineati?

Domnule superziarist, sunteti foarte gresit informat. Cu Brazi Oil & Anghelescu Prod Com SRL la care sunt actionar nu este nici un fel de problema. Probabil, prietenul dumneavoastra scump si drag Dragos nu-stiu-care, care e terorist cu Omar Hayssam, cu dracu’, cu toti arabii, care este chiar prietenul dumitale de la Garda Financiara Centrala, v-a dezinformat, nu v-a informat.

Pe mine, daca ma ascultati, vreau sa va spun ca nu am furat, nu am inselat statul, nu am pagubit pe nimeni cum a facut acest Dragos Rusu si cu prietenul nostru Dan Docan de la Imprimeria Nationala care fura banii statului roman. Ei va dezinformeaza. Brazi Oil & Anghelescu Prod Com SRL este o firma care functioneaza si nu are datorii la bugetul de stat. (…)

Hai sa va citesc din document!

... Pai spuneti din capu’ locului. Cred ca ma confundati... Eu sunt inginerul Anghelescu, doamna Anghelescu de la Cotroceni pe care dumneavoastra o apreciati pozitiv in ziare si care a facut treaba multa cand a fost administrator la fabrica mea de tigari Anghelescu si a fost si actionar si care a platit si a platit si sute de miliarde la bugetul de stat.

Nu intelegeti...

Eu va raspund doar la ce ma intrebati dumneavoastra. Nu am cunostinta despre ce imi spuneti si nu stiu ce e asta... Brazi Oil & Anghelescu Prod Com SRL si Delfinul Prod Com SRL ale caror actionar majoritar sunt eu, nu am cunostinta despre ce spuneti dumneavoastra...

Eu acum nu am dreptul sa ma amestec in noul OMV, iar Gica (n.r.- Gheorghe Constantinescu) este prietenul meu si a fost pus de mine director general adjunct la Rafinaria Petrobrazi si nu cred ca are vreun cuvant de obiectat la adresa mea ca persoana fizica sau juridica.

Va cred...

... si cu care hai sa zic ca sunt asociat, desi e o rusine pentru mine, om serios si cinstit, sa zic ca sunt asociat cu Petrom-ul.

Eu regret ca nu aveti cunostinta de hotararea AGA a Petrom din 28.04.2004, pe care de altfel o am in fata...

... Eu doresc sa va cunosc si personal.

Cum doriti...

Domnule Titus, eu comunic cu presa. Firma Brazi Oil & Anghelescu Prod Com SRL functioneaza in profit... profit declarat.

Pai, la Registrul Comertului, la datele despre bilant, apare un mare zero...

Domnul Titus, nu stiu ce hartii aveti, ca nu sunt cele care apar si la cei doi proprietari. Poate aveti niste note informative trucate, false.

Pai si astia de la Registru mint?

Eu cred ca toti e nebuni atata timp cat toti au furat atat de la statul roman, iar Anghelescu a dat bani la bugetul de stat. Sunt capabili de orice. Ati vazut, ne-au furat ziaristi, copiii nostri... Eu m-am bucurat atat de mult ca domnul presedinte Basescu a facut cel mai important lucru din viata dumnealui, sa aduca doi copii nevinovati in tara...

Si tineti cont ca sotia mea lucreaza alaturi de dansul dezinteresat, nu cum scrie in ziare... Domnu’ ziarist, e prea bine in Romania si ascultati de un baiat frumos si destept ca mine ca sa emigram in Congo.

Ma rog...

Domnu’ ziarist, sa nu scrieti pentru bani, ca am informatii ca cineva dintre concurentii mei chiar de la Prahova v-au dat la ziar bani, enorm de mult, ca sa fie lichidat Anghelescu.

Eu nu am cunostinta despre astfel de lucruri...

Nu m-am nascut in Romania ca sa ma lichideze... Dumnezeu mi-a dat viata, el mi-o ia. Vedeti, sunt limpede la minte, va raspund...

De aici, discutia a continuat la sediul firmei lui Florin Anghelescu

Pe noi ne intereseaza daca e real ce scrie acolo (n.r. - in raportul Petrom).

Nu e real pentru ca e o hartie de toaleta.

Si daca oficialii Petrom vor spune ca e pe bune?

Daca domnul Emil (!!!) Constantinescu vrea sa raspunda altcineva in locul lui, nu e nici un fel de problema. Eu inginerul Anghelescu raspund ceea ce...

Altfel spus...

Dumneavoastra sunteti... nu sunteti aici pe pozitia de procurori anchetatori. Daca va puneti pe aceasta pozitie si ma santajati, va dau un milion de dolari si gata...

Nu suntem nici procurori si nici nu am venit sa santajam...

Vad ca-mi faceti presiuni pentru bani, la fel cum mi-au facut si ceilalti ziaristi... Ca am dat si eu telefon sa vad cine sunteti si... mi s-a spus ca fiecare dintre voi doi vrea un milion de dolari, pentru fiecare in parte, plus pentru seful lor Dan Voiculescu ca sa taca din gura pentru nu stiu ce inscenare...

Ce tot spuneti...

Pai, domnul Titus Somesan si domnul Alexandru Moldovan... daca dumneavoastra imi pretindeti un milion de dolari si pentru dansul care are mustata si este frumos (n.r. – Alexandru Moldovan), de aia am si venit. De unde sa va dau un milion de dolari? V-as da si zece, douzeci de milioane daca mi-ati face un serviciu...

Ce sunt lucrurile astea?

Pai nu dumneavoastra...

Pai, spuneti cine v-a cerut astfel de lucruri?

Pai, colegi... O sa spun eu cand trebuie, cand o sa fiu anchetat in fata Parchetului. Pai, de ce va tremura mana?... Vin de la munca pentru ca urmeaza sa vand toate partile sociale de la societatile mele referitoare la tutun si o sa ma ocup de agricultura.

S-o castiga mai bine...

Domnu’ Titus Somesan... m-a sunat cineva ca trebuie sa ma vad cu tine si a zis ca daca nu vin sa ii dau lu’ ala un milion de dolari intru la puscarie. Pentru ce? Pai zic, fac degeaba...

Pai v-am cerut noi asa ceva?

Dar i-am zis ca sunt prea fraier sa fac parnaie. Merge aparatul? (de inregistrat)

Da ! V-am zis ca-i dau drumul...

Da-l mai aproape... Deja imi tremura chilotii, deja ma vad la Rahova...

Stati, domnule, linistit...

M-ati confundat cu vecinii...

Nu v-am confundat cu nimeni...

Mi-au cerut colegii dumneavoastra de presa. Pai, uitati ce scrie in ziare... altii mi-au cerut... Sotia mea s-a pus la dispozitia presei, dand dovada de transparenta... Respectam presa... Despre mine s-a scris din ’90 pana astazi... tot felul de lucruri care mai adevarate, care nu prea... Ca unii dintre angajatii mei au savarsit contraventii...

E vorba de unu’ Dragos Rusu care acu’ e comisar la Garda Financiara... nu stiu de ce l-a acceptat domnul ministru... care a furat, a stresat, terorizat... care a luat bani de la Omar Hayssam, care a luat bani de la ala de la Timisoara care e arestat, bagat cu toata mafia, care a furat TVA si accizele din Romania... Anghelescu, mai prost, a platit de i-au sarit capacele... Va dovedesc cu probe certe ca...

Ne mai putem invarti mult in jurul cozii...

Eu m-am pus la dispozitia dumneavoastra pentru ca tocmai respect legea. Si sa-i iasa din cap prietenului meu scump si drag Dan Docan care a furat mii de miliarde TVA, accize... care a facut timbre false si le-a vandut la bagabonti si v-a trimis la mine care nu am nici 1% din piata Romaniei...

Noi nu am scris despre acest om...

Pai nu ati scris pentru ca nu stiti nimic... cate stiu eu. A furat, a trucat licitatii cu Dragos Rusu de la Garda Financiara... am si eu doi Dragos Rusu... ei sa dea socoteala... care Dragos Rusu sta numai in femei si cand gaseste una de 18 ani spune ca e batrana... Pai sa auda Dragos Rusu... l-am si dat in judecata...

el si cu Dragos Docan v-a platit sau v-a scutit de taxe si impozite ca sa va luati de viata mea degeaba.

Nu avem noi treaba cu astfel de lucruri...

Ziarul vostru e citit pe intuneric si eu sunt un prapadit care citesc in fiecare zi ziarul dumneavoastra...

Pai, e saptamanal, nu cotidian...

Pai, atunci inseamna ca m-am pacalit... Vreau sa va intreb eu cati bani ati luat ca sa ma atacati pe nedrept si sa-l jigniti si pe presedintele Romaniei Traian Basescu... Cat? Cati bani v-a dat Ion Neculaie, Dragos Rusu si Dan Docan ca sa ma atacati?

Nici un leu, domnule...

Ca deputatul Hanganu nici macar nu-mi mai da buna ziua, pentru cate am facut pentru el. Ca l-a tradat pe Basescu si acum il pupa in cur pe Dan Voiculescu. E bine? E adevarat! Recunoasteti, domnilor!

Numai in fata Marii Adunari Nationale...

Am inteles, sa traiti. Sunteti comunisti convinsi. Eu si cu sotia mea am fost doar UTC-isti, am scapat de comunism si facem tot ce putem sa-l ajutam pe Basescu care munceste mult...

Mai e cazul sa vorbim sau risipim si timpul dumneavoastra, si al nostru?

Sunteti la mine in casa... Uite, mai bine aduc o fata, o incalzeste asta frumosul cu mustata (n.r. - A.M.), i-o da avocatul asta putin, celalalt o satisface... Ce mare filozofie... Oricum te-am vazut aseara pe centura...

Aseara am fost la o bere cu prietenii, nu...

Lasa ca te-am vazut, dar nu aveai ochelari. Imi pare rau ca nu am avut telefonul la mine ca sa-ti fac o poza...