Omar Haysam a dezvaluit in fata magistratilor Curtii de Apel Bucuresti dedesubturile rapirii celor 3 jurnalisti. Sirianul a spus ca, la baza acestei plecari, s-au aflat relatiile de afaceri pe care le avea atat cu postul de televiziune Prima TV, cat si cu ziarul "Romania libera".

Din declaratia lui Omar Hayssam, citata de Mediafax, reiese ca el insusi i-a propus Mariei Jeanne Ion sa mearga in Irak, in virtutea faptului ca il cunostea pe tatal jurnalistei. Sirianul a adaugat si faptul ca ar fi avut contracte de publicitate cu postul de televiziune la care lucreaza Marie Jeanne.

Pe de alta parte, in conditiile in care existau contracte similare de publicitate si cu "Romania libera", Mohammad Munaf l-ar fi contactat pe Ion Bocioaca (gazetar sportiv la acest ziar), care a vorbit apoi cu Petre Mihai Bacanu, iar acesta l-ar fi desemnat pe Ovidiu Ohanesian, afirma Hayssam.

Afaceristul mai sustine ca a fost sunat de fratele lui Munaf, ghidul celor trei jurnalisti, care i-a spus despre organizarea, la Bagdad, a unei licitatii pentru achizitionarea a 25.000 tone de zahar. Apoi Munaf i-ar fi sugerat lui Hayssam sa participe la licitatia de la Bagdad si, ca interesele economice ale omului de afaceri sa fie cunoscute, sa ia si jurnalisti cu el in Irak.

Rapirea jurnalistilor, planificata punct cu punct in Romania

Audierile preliminare au scos la iveala faptul ca intreaga operatiune de rapire a lui Sorin, Marie Jeanne si Ovidiu a fost initiata si coordonata de Hayssam si Munaf. Conform anchetatorilor, operatiunea de rapire ar fi fost planificata punct cu punct in Romania.

Actiunile de rapire si de amenintare savarsite de catre gruparea din Irak au avut ca scop producerea unui puternic impact psihologic asupra populatiei, menit sa atraga atentia asupra inculpatului Omar Hayssam.

In calitatea acestuia de eliberator al jurnalistilor, arabul ar fi fost exonerat de raspunderea penala pentru savarsirea mai multor infractiuni de crima organizata si de natura economico-financiara, cu prejudicii in valoare de zeci de milioane de euro.

Au plecat pe propria raspundere

Directorul de Stiri de la Prima Tv, Dan Dumitru, a aruncat o alta informatie interesanta in legatura cu plecarea celor trei jurnalisti in Irak. "Initial, cand Marie Jeanne Ion mi-a spus ca vrea sa plece in Irak, am refuzat.

Refuzul meu a devenit apoi un OK conditionat de redactarea unui angajament scris pe propria raspundere, in care fiecare isi asuma riscurile la care se expune.

Am acest document", a declarat Dan Dumitru. Seful Stirilor Prima TV mai sustine ca documentul in cauza este, din punctul sau de vedere, dovada ca Marie Jeanne Ion si Sorin Miscoci "intelegeau realitatea irakiana". "Eu i-am avertizat pe cei doi asupra tuturor riscurilor, inclusiv asupra aceluia de a fi rapiti", a mai afirmat seful Stirilor de la Prima TV.

Contactat telefonic, acesta nu a vrut sa mentioneze ceea ce este scris in respectivul document.

Ohanesian a avut acordul lui Bacanu

Directorul de la "Romania libera" este de negasit chiar in toiul scandalului declansat de declaratiile lui Omar Hayssam. Secretara lui Petre Mihai Bacanu ne-a transmis ca acesta este plecat in concediu si sa nu insistam, ca nu poate fi gasit.

In schimb, Eliade Balan, redactorul-sef adjunct de la "Romania libera", ne-a precizat ca Eduard Ovidiu Ohanesian a insistat sa plece in Irak, desi a fost sfatuit sa nu o faca. "Dupa ce a vorbit cu mine, s-a dus direct in biroul lui Petre Mihai Bacanu. Nu cunosc discutia dintre cei doi, dar, la final, Ohanesian a plecat in Irak.

Deplasarea s-a facut in interes de serviciu si i s-a platit doar diurna", ne-a declarat Eliade Balan. La randul sau, Ion Bocioaca ne-a precizat ca a fost contactat de Omar Hayssam, si nu de Mohammad Munaf. Omar i-a spus ca o echipa de ziaristi pleaca in Irak si ca vrea si un redactor de la "Romania libera".

"I-am spus de propunerea lui Hayssam lui Petre Mihai Bacanu, care a decis cine sa plece", povesteste Ion Bocioaca. Acesta a adaugat ca nu stie nimic de contractele de publicitate incheiate intre Omar Hayssam si "Romania libera".

Eduard PASCU , Ion Alexandru , Liliana Nastase , Petrisor CANA