Duminica seara, la ora 11.00 pm, s-a incheiat votul privind aprobarea sau respingerea Constitutiei UE. Un prim sondaj la iesirea de la urne indica un vot negativ al francezilor: 54,5% dintre votanti au spus NU Tratatului Constitutional.

Potrivit analistilor politici, citati de EurActiv.ro, rezultatul votului va avea repercusiuni serioase asupra conditiilor de aderare ale Romaniei.

Franta spune NU Tratatului Constitutional

articol BBC

Potrivit rezultatelor finale ale referendumului asupra Tratatului Constitutional al Uniunii Europene, electoratul francez a respins de o maniera decisiva proiectul de tratat.

Astfel, procentul celor ce au votat NU se ridica la 54,87 la suta, in timp ce doar 45,13 la suta au aprobat Tratatul.

La urne s-a prezentat circa 70 la suta din electorat.

Luand cuvantul la televiziunea franceza, presedintele Jacques Chirac - care a militat din rasputeri in favoarea unui vot pozitiv - a declarat ca accepta "decizia suverana" a poporului francez, dar a subliniat ca Franta isi va onora angajamentele europene.

Jacques Chirac a adaugat insa ca respingerea Tratatului constitutional creaza un "context dificil pentru apararea intereselor Frantei in Europa".

Presedintele Frantei a recunoscut totodata ca

electoratul francez si-a exprimat in acest mod frustrarile.

El a adaugat ca in rastimp de cateva zile va lua o decizie in privinta viitorului guvernului de centru-dreapta.

Ministrul de externe Michel Barnier a declarat la randul sau ca votul reprezinta o "reala dezamagire", dar ca le-a cerut restului tarilor europene sa procedeze in continuare la ratificarea Tratatului.

Nicolas Sarkozy, liderul Uniunii pentru o Miscare Populara, formatiunea de guvernamant, a declarat ca rezultatul referendumului de duminica reprezinta un eveniment politic major, cerand totodata adoptarea unor schimbari fundamentale in politica economica si sociala a Frantei.

Liderul Frontului National, de extrema dreapta, Jean Marie le Pen, care a dus o campanie in favoarea respingerii Tratatului constitutional, a cerut demisia presedintelui Jacques Chirac, spunand ca acesta "nu mai are dreptul sa ocupe functia de sef de stat".

Reactii europene

Jean-Claude Juncker, primul ministru al statului Luxemburg - tara care detine presedintia prin rotatie a Uniunii Europene - a declarat ca ratificarea Tratatului constitutional trebuie sa continue in celelalte tari europene, in ciuda respingerii sale de catre Franta.

Presedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso a recunoscut ca rezultatul referendumului din Franta inseamna ca in fata Uniunii stau vremuri grele, dar si-a exprimat increderea ca aceasta se va ridica la inaltimea asteptarilor.

Punct de vedere reflectat si de reactia ministrului de externe britanic Jack Straw, care a afirmat ca respingerea Tratatului constitutional, de catre electoratul francez, ridica o serie de intrebari de substanta privind viitorul Uniunii Europene.

Jack Straw a cerut ca perioada imediat urmatoare sa fie una de reflectie, inaintea summit-ului UE de la jumatatea lunii iunie, cand va fi analizata chestiunea pasilor urmatori.

Si in Olanda are loc un referendum pe tema tratatului, miercuri, iar sondajele de opinie par sa indice ca si aici acesta va fi respins.

Viitor incert

Tratatul constitutional, ca sa poata intra in vigoare, trebuie ratificat de toate cele 25 de tari semnatare.

Pana in prezent, noua tari au ratificat Tratatul. In alte opt urmeaza sa aiba loc referendumuri, inclusiv in Olanda, miercuri.

Respingerea Tratatului, de catre Franta, inseamna ca Tratatul, in actuala sa forma, este aproape sigur mort.

Analistii in domeniu afirma ca este putin probabil ca in Franta sa fie repetat votul, asa cum s-a intamplat cu Irlanda, dupa ce a respins intr-o prima instanta Tratatul de la Nisa.

Cel mai probabil este sa asistam la o renegociere a Tratatului constitutional, astfel incat parti din el sa fie cuprinse intr-o varianta mult scurtata si, se spera, mult mai putin controversata.

BBC