Compania Rompetrol afirma ca imaginea i-a fost prejudiciata de scandalul in jurul privatizarii Petromidia si a arestarii lui Dinu Patriciu.

Rompetrol va solicita daune la o curte de arbitraj a Bancii Mondiale pentru prejudiciile aduse de institutii ale statului.

Compania a angajat deja o casa de avocatura pentru a pregati apararea grupului in fata instantei internationale.

Presedintele Consiliului de Administratie al Rompetrol, Dinu Patriciu, a fost retinut si ulterior eliberat in dosarul privind privatizarea Petromidia.

Rompetrol este proprietara Petromidia.

Dinu Patriciu a estimat pierderile aduse grupului la cateva sute de milioane de dolari, provenind din prejudiciul de imagine, scaderea capitalizarii bursiere a rafinariei Petromidia, cheltuielile legate de apararea reprezentantilor grupului, precum si oportunitatile pierdute de companie in urma scandalului.

De asemenea, el a aratat ca este foarta importanta si reactia agentiilor de rating in calcularea prejudiciilor.

Standard & Poor's a plasat, vineri, ratingul pe termen lung acordat Rompetrol sub supraveghere, cu perspectiva negativa, in contextul anchetei care il vizeaza pe presedintele grupului.

Dinu Patriciu a spus ca scandalul din ultimele zile nu va afecta performantele financiare ale Rompetrol si ca se asteapta ca rezultatele grupului sa fie mai bune decat cele previzionate.

Apel la unitatea aliantei de guvernare

Omul de afaceri Dinu Patriciu a respins speculatiile ca retinerea lui de catre procurori ar fi urmarea unui conflict intre presedintele Traian Basescu si premierul Calin Popescu Tariceanu.

Dinu Patriciu a afirmat ca alianta aflata la guvernare trebuie sa ramana unita deoarece exista forte care incearca sa o dezbine.

Potrivit presedintelui grupului Rompetrol, coeziunea actualei puteri este importanta si din perspectiva reformei justitiei.

El e de parere ca, in orice reforma, judecatorii sunt primii care de adapteaza noilor reguli, iar procurorii intotdeauna ultimii.

Directorul Rompetrol a declarat retinerea sa a fost un abuz din partea procurorilor fiindca ordinul de retinere a venit inainte ca procurorii sa citeasca declaratia pe care Dinu Patriciu o scrisese; astfel s-a sarit peste o etapa foarte importanta aceea a audierii.

Parchetul contesta eliberarea lui Dinu Patriciu

Procurorii de la Parchetul Inaltei Curti de Casatie si Justitie au declarat recurs impotriva deciziei de vineri a Tribunalului Bucuresti, care a decis ca Dinu Patriciu poate fi cercetat in stare de libertate.

Directorul Rompetrol fusese retinut cu o noapte inainte.

Anchetatorii in cazul Petromidia verifica modul in care a fost incheiat contractul de privatizare prin care Fondul Proprietatii de Stat a vandut aproape 70% din actiunile Petromidia societatii Rompetrol.

Procurorii analizeaza si modul in care a fost majorat capitalul social al societatii Petromidia si imprejurarile in care a fost schimbat actionariatul.

Reactii si contrareactii

Premierul Calin Popescu Tariceanu declara sambata ca retinerea lui Dinu Patriciu este un eveniment "surprinzator si nedorit" si a negat ferm speculatiile privind existenta unor disensiuni intre el si presedintele Traian Basescu.

Colegii de partid ai lui Dinu Patriciu au spus ca este vorba de un abuz iar unii au pus accent pe faptul ca, in acest caz, nu au incredere in procurori.

Acest gen de comentarii a starnit o reactie dura din partea procurorilor.

Parchetul de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie a transmis un comunicat in care isi manifesta indignarea fata de dimensiunea reactiei provocate de masurile procurorilor in dosarele pe care le investigheaza.

Parchetul reclama "amestecul grosolan in justitie – fata de care declarativ se sustine ca se doreste a fi independenta! – a unor formatiuni politice care in mod deliberat au politizat cele doua cazuri, PETROMIDIA si RAFO".

In comunicat, Parchetul de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie precizeaza ca "in urma investigatiilor efectuate in cele doua dosare, au fost documentate punctual o serie de fapte penale cum sunt: evaziune fiscala, inselaciune cu consecinte deosebit de grave, spalare de bani" si ca pe baza acestora si a

probelor existente "s-au dispus masurile legale care s-au impus in situatia data".

"Dinamica urmaririi penale nu are nimic comun cu dinamica vietii politice" se mai spune in comunicat, care adauga ca Ministerul Public – Parchetul de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie "solicita formatiunilor politice sa nu politizeze, pe baza unor simple speculatii, activitatile derulate de grupurile de investigatii".