Pentru speculatori, Bursa Monetar- Financiara si de Marfuri Sibiu (BMFMS) prezinta mai multe oportunitati de cistig decit Bursa de Valori Bucuresti (BVB).

Cu toate astea, lichiditatea Bursei din Sibiu a ajuns de-abia la 10 milioane de euro lunar, adica atit cit se tranzactioneaza in medie intr-o zi la Bursa de Valori Bucuresti. Totusi, se spera ca in acest an lichiditatea BMFMS sa creasca pina la 100 de milioane de euro lunar.

„Pe piata bursiera din SUA, aproximativ 60-65% din valoarea operatiunilor o reprezinta tranzactii cu derivate", ne spune Teodor Ancuta, presedintele Bursei Monetar-Financiare si de Marfuri Sibiu (BMFMS), cum sta treaba pe alte piete de capital. In Romania, situatia se prezinta invers.

Spre exemplu, daca la Bursa de Valori Bucuresti lichiditatea ajunge intr-o luna la peste 200 de milioane de dolari, la Sibiu de-abia se string 10-15 milioane de dolari. Adica doar 5-10% din valoarea tranzactiilor care au loc la Bursa de Valori Bucuresti.

Mai simplu decit la Bucuresti

La BMFMS, lucrurile, din punct de vedere financiar, sint mult mai simple decit la Bursa de Valori Bucuresti. Iar cistigul raportat la banii investitii poate fi de 10 ori mai mare decit la BVB. Totul este sa poti sa previzionezi anumite fenomene financiare.

Adica, creste euro, dolarul, scad valorile anumitor actiuni sau cresc? Mai simplu spus, un fel de pariu, dar pentru cei care se pricep la mersul economiei si nu la evenimentele sportive. „Piata din Sibiu este o piata reglementata de Comisia Nationala de Valori Mobiliare. Deci din punct de vedere legal totul este in regula.

Costurile de tranzactionare sint mult mai mici decit la Bursa de Valori Bucuresti, de doar 5-6 lei pe dolar. Mai mult, cu banii cu care la BVB cumperi 1.000 de actiuni, la BMFMS cumperi intr-un anumit fel 10.000 de actiuni", explica Teodor Ancuta avantajele pe care le ofera jucatorilor piata din Sibiu .

Dezavantajele BMFMS

Marele dezavantaj prezentat de Bursa Monetar-Financiara si de Marfuri Sibiu (BMFMS) il reprezinta lichiditatea Bursei. Adica volumul vinzarilor si cumpararilor.

Statistica BMFMS ne arata ca in luna ianuarie 2005 lichiditatea Bursei din Sibiu pe contracte futures a fost de 208,085 miliarde de lei, in februarie de 470,216 miliarde de lei, in martie de 367,794 miliarde de lei, pentru ca in aprilie sa ajunga la 245,652 miliarde de lei. Iar o lichiditate slaba nu este atractiva pentru jucatorii cu bani multi.

Propriu-zis, nu ai ce sa cumperi sau ce sa vinzi pe piata. „Oficial, Bursa din Sibiu a fost reglementata de CNVM de-abia in februarie 2004. Si asta cu toate ca existam pe piata de opt ani. Deci aceste schimbari de-a lungul timpului au afectat, asa cum era si normal, si lichiditatea pietei, adica atragerea de noi jucatori", explica volumul slab de tranzactii presedintele BMFMS.

Potential mare

Fara nici o indoiala, sansa ca Bursa de Valori Bucuresti sa creasca foarte mult si in acest an nu se poate face fara atragerea de noi societati la cota pietei. In schimb, BMFMS are un potential foarte mare.

„Cred ca in acest an putem ajunge la o lichiditate a pietei de zece ori mai mare, undeva la 100 de milioane de dolari lunar", ne impartaseste planurile de viitor Teodor Ancuta.

Si omul ar putea avea dreptate. Pentru ca jucatorii de pe marile piete bursiere ale lumii prefera mai degraba sa joace pe derivate decit sa cumpere propriu-zis actiuni. Iar de la aceasta regula, in viitor, nici Romania nu va face rabat.