Cea mai drastica sanctiune data de Consiliul Concurentei de la infiintarea acestuia a condus la spargerea Cartelului celor trei producatori de ciment din Romania.

Decizia de saptamana trecuta este acum analizata in mediile economice si arata ca un principal instrument pentru functionarea si supravegherea pietei isi face drastic simtita prezenta. Vizita recenta la Bucuresti a comisarului european pentru Concurenta, olandeza Neelie Kroes, isi arata efectele.

Amendarea cu 28,5 milioane de euro a liderilor din industria cimentului – Lafarge Romcim, Holcim si Carpatcement – a fost discutata, potrivit unor surse avizate, cu autoritatile de la Bruxelles. Este de mentionat ca, si in alte tari, societati apartinand grupurilor prezente pe piata romaneasca a cimentului au fost sanctionate pentru abateri anticoncurentiale.

ISTORIE. Investigatia Consiliului Concurentei a durat nu mai putin de patru ani. Raportul dezvaluie ca Lafarge, Holcim si Carpatcement au incalcat prevederile Legii concurentei prin participarea la un cartel de fixare a preturilor si au folosit in mod abuziv pozitia de dominanta colectiva prin impunerea preturilor de vanzare.

Lafarge a incalcat Legea concurentei si prin vanzarea la export sub costul de productie, cu acoperirea diferentelor prin impunerea unor preturi majorate consumatorilor interni. Aceste incalcari au avut caracter continuu.

PIATA. In Romania exista noua fabrici de ciment controlate de trei societati: Lafarge Romcim detine fabricile Medgidia, Hoghiz si Targu- Jiu; Holcim detine fabricile Turda, Alesd si Campulung, iar Carpatcement are in proprietate fabricile Bicaz, Deva si Fieni.

Pentru ciment, ponderea costurilor de transport in pretul produsului este semnificativa, distanta optima pana la care cimentul poate fi comercializat in conditii de rentabilitate este determinata in raport cu amplasarea fabricilor fata de beneficiari.

Din punct de vedere practic, piata geografica a cimentului consta intr-o suprafata circulara cu o raza de 200 de km in jurul fabricii. Ca atare, cei trei mari producatori sunt echilibrati pe piata in Romania, structura pietei fiind constanta cu circa o treime pentru fiecare din marii actori.

Raportul Consiliului Concurentei arata ca piata din Romania reprezinta un oligopol controlat de cei trei producatori de ciment, acest lucru nefiind contestat de parti. In plus, echilibrul nu poate fi "stricat" de noi producatori, o fabrica noua costand peste 200 milioane de euro.

DOVEZILE. Un inscris olograf apartinand domnului Kurt Habersatter, director de tara al Holcim, si intocmit in 2001 este considerat dovada clara a schimbului continuu si detaliat de informatii intre cei trei mari producatori cu privire la cresterile de pret viitoare si la datele cand vor fi ele operate.

"Acest document nu este o simpla insiruire de date exacte, ci, in mod evident, o strategie comuna a celor trei", se arata in decizia Consiliului Concurentei. Corelarea deciziilor privind preturile si schimbul de informatii confidentiale intre cei trei s-a realizat si prin Asociatia Patronala a Cimentului, in cadrul careia Comitetul "Cimentul" favoriza intrunirea in cadru restrans.

REACTII LA AMENDA

Lafarge a anuntat ca va contesta in instanta nivelul sanctiunii – 377 miliarde de lei (6,5% din cifra de afaceri pe anul 2004).

Carpatcement nu ataca sanctiunile dictate – amenda de 313 miliarde de lei (6% din cifra de afaceri pe anul 2004).

Holcim ataca integral sanctiunile – amenda de 290 miliarde de lei (5,5% din cifra de afaceri pe anul 2004).

Practica a aratat ca aceste procese se judeca foarte rapid. In cazul in care decizia Consiliului Concurentei ramane valabila, Ministerul Finantelor va beneficia in termen de 30 de zile de la decizia definitiva de 28,5 milioane de euro. Adevarata mana cereasca pe vremuri de seceta la venituri!