Romanii vor putea castiga bani de pe urma televizorului, frigiderului sau calculatorului vechi, numai bune de aruncat la gunoi. Guvernul a aprobat o hotarare privind deseurile de echipamente electrice si electronice, cu scopul de a proteja mediul.

Uniunea Europeana are reguli stricte de protectie a mediului, motiv pentru care autoritatile romane au decis sa creeze un sistem de reciclare a echipamentelor electronice. Producatorii au termen pana la finele anului sa infiinteze cel putin un punct de colectare a deseurilor electronice, cum este denumita generic aparatura defecta sau invechita.

"E o categorie de deseuri care ne intereseaza in cel mai mare grad. Exista deja un proiect pilot si vom sprijini orice initiativa particulara", ne-a declarat Sulfina Barbu, ministrul mediului. Concret, romanul va avea pe de o parte unde arunca civilizat electrocasnicele vechi din casa, dar unele firme producatoare pot oferi bani pentru bucati din aparate, care pot fi refolosite.

Cine va continua sa arunce aiurea frigiderele vechi sau alte aparate casnice va plati scump, adica intre 5-10 milioane de lei. Producatorii, distribuitorii sau agentii economici care se nu se supun legislatiei pot fi "atentionati" cu amenzi de 25-200 milioane lei.

Articol de: Marina Dohi, Mircea Gonciar