Cateva ceasuri petrecute, sambata, in aerul tare al Poienii Brasov – unde si-a strans „la raport" sefii filialelor din Transilvania si Banat – au fost suficiente pentru a-l face pe conservatorul Dan Voiculescu sa dea glas ultimelor sale revelatii politice.

Comentand, la insistentele jurnalistilor, stirea – „pe care n-o cunosc, n-am auzit-o" – ca presedintele Basescu ar fi dat „liber" PD-ului la racolarea parlamentarilor Opozitiei, Voiculescu a exclamat: „Dl. Basescu mi-a furat ideea, da’ nu e cu suparare, pentru ca nu e prima oara ca o face. Daca dl.

presedinte vrea sa racoleze, noi de ce sa nu racolam, doar dl. Basescu e un exemplu pentru noi!" Chestionat asupra posibilitatii ca Alianta PNL-PD sa inregimenteze un numar suficient de parlamentari din Opozitie, pentru a inlatura PC-ul de la guvernare, liderul conservator a replicat categoric: „Imposibil!".

Apoi si-a insirat argumentele: „Uite pixul asta, ce credeti ca face toata ziua? Calculeaza, calculeaza tot timpul si rezultatul e clar, repet, absolut imposibil!"

Odata transata problema paternitatii „furturilor de idei", proaspatul conservator s-a grabit sa dea glas unei alte revelatii, descoperindu-se, pur si simplu, drept „imoral", asemeni celorlalti lideri politici.

„Ambele grupari care au intrat in Parlament ca aliante atat PNL-PD, cat si PSD-PUR, sunt imorale, pentru ca sunt aliante intre partide cu doctrine diferite", a argumentat Voiculescu, grabit sa-si legitimeze insa zisa imoralitate prin „o dorinta fireasca a oricarui partid de a accede in Parlament si la guvernare!" O

dorinta care l-a facut apoi pe fostul PUR-ist sa-si dezvaluie inca o iluminare strategica: posibilitatea ca, la o adica – „desi suntem hotarati sa mergem singuri la viitoarele alegeri, anticipate sau nu" – conservatorii sa fuzioneze chiar si cu...

UDMR-ul, pentru a putea avea astfel certitudinea intrarii in Partidul Popular European, in care Uniunea maghiara este deja membru.

Potrivit „analizei" lui Voiculescu, fuziunea i-ar putea ispiti, la un moment dat, si pe Marko Bela and Co., „pentru ca UDMR este un partid etnic, iar dupa intrarea Romaniei in UE, ar putea avea probleme, fiindca Uniunea Europeana nu admite partidele etnice!".

Prezent la Iasi, sambata, Calin Popescu Tariceanu a fost rugat sa comenteze declaratia presedintelui PC, Dan Voiculescu, privind o alianta a formatiunii sale cu un alt partid in eventualitatea alegerilor anticipate.

Tariceanu a raspuns foarte evaziv: „In privinta PUR-ului, sunt pentru prima data pus in fata unei astfel de stiri. Este un lucru la care nu ne-am gandit si in primul rand trebuie sa ma consult cu colegii mei, in cazul in care va exista o analiza in acest sens sau o propunere. Este prematur sa ne pronuntam vizavi de o asemenea optiune".

Adrian POPESCU, Constantin COROIU