PSD, principalul partid de opozitie, a reusit in ultima luna un salt spectaculos in sondaje, cucerind 11 procente, in detrimentul Aliantei D.A., care a scazut cu 7 procente. Potrivit unui sondaj de opinie realizat de Institutul Roman pentru Studii de Opinie si Marketing (INSOMAR), la cererea FSLI Petrom, 35 la suta din romani ar vota cu PSD in cazul chemarii la urne, in timp ce D.A.

ar obtine doar 49 de procente. INSOMAR pune aceasta schimbare de atitudine a electoratului pe seama indepartarii lui Ion Iliescu de la conducerea partidului. Mai mult, INSOMAR il da pe noul lider al PSD, Mircea Geoana, ca fiind cel mai apreciat lider de partid, cu 33,3% din opinii, cu mult peste Calin Popescu Tariceanu (PNL), care are doar 16,5%, sau Emil Boc (PD) - 7,8%.

INSOMAR justifica aceasta crestere a PSD si a liderului sau prin nemultumirile crescande ale electoratului fata de actuala putere si reprezentantii sai, pe fondul inundatiilor, al crizei din sanatate sau al crizei jurnalistilor rapiti in Irak.

Cabinetul Tariceanu a inregistrat o scadere puternica, de opt procente in ultima luna, in prezent numai 43% din cei chestionati fiind multumiti de activitatea Guvernului. O reducere a gradului de multumire se inregistreaza si in cazul presedintelui Traian Basescu, ce-i drept mult mai mica, de patru procente, seful statului continuand sa se bucure de increderea a 59% din electorat.

Sondajul de opinie a fost realizat in perioada 18-23 mai, pe un esantion de 1.689 de persoane atat din mediul urban, cat si din cel rural, marja de eroare fiind de 2,38%.