Ministrul Economiei si Comertului, Ioan Codrut Seres, a anuntat ca inchiderea privatizarii Distrigaz Sud va avea loc in data de 31 mai 2005. Negociatorii MEC s-au intalnit vineri cu reprezentantii Gaz de France, reusind sa-i convinga pe acestia sa isi dea acordul pentru ca inchiderea privatizarii Distrigaz Sud sa aiba loc la sfarsitul acestei luni.

Saptamana trecuta, reprezentantii Gaz de France au anuntat ca anularea abonamentului la gazele naturale, decisa de ANRGN, i-ar putea face sa se razgandeasca in privinta inchiderii privatizarii cu compania romaneasca de distributie daca nu se gaseste alta solutie pentru recunoasterea costurilor.

Reamintim ca la 18 octombrie 2004 a fost semnat contractul de privatizare a SC Distrigaz Sud cu compania franceza Gaz de France iar valoarea tranzactiei a fost de 310,4 mil. euro.

Gaz de France s-a angajat in 2004 sa plateasca 128 milioane euro pentru achizitia a 30% din actiunile Distrigaz Sud iar restul de 183 milioane euro vor fi aport de capital. In 2004 Grupul Gaz de France a realizat o cifra de afaceri de 18,1 miliarde euro si un profit de 1,1 miliarde euro; activitatile economice din afara Frantei reprezinta 28% din cifra de afaceri totala a Grupului Gaz de France.

SC Distrigaz Sud deserveste circa 973.000 de abonati casnici si circa 40.000 de abonati industriali. Compania exploateaza o retea de distributie de 13.800 km in sudul Romaniei si peste 6 miliarde m3 pe an.

De asemenea este in curs de finalizare si contractul pentru privatizarea SC Distrigaz Nord SA cu compania germana E.ON Ruhrgas.

In cadrul programului pentru accelerarea privatizarii in sectorul energetic MEC acorda o atentie deosebita in perioada urmatoare privatizarii SNGN Romgaz SA, Electrica Muntenia Sud si complexurilor energetice. Pana la 20 iunie a. c. sunt asteptate scrisori de interes din partea consultantilor financiari care doresc sa participe la privatizarea SNGN Romgaz SA.