Un roman din patru crede ca ne-am integrat in UE Daca acum s-ar organiza alegeri prezidentiale, Traian Basescu ar iesi presedinte din primul tur cu 65% din sufragiile electoratului, iar daca s-ar organiza alegeri parlamentare, Alianta D.A. ar obtine majoritatea in Legislativ cu 59% din voturi.

Potrivit unui sondaj comandat de Fundatia pentru o Societate Deschisa, fata de octombrie 2004, Basescu a crescut ca intentie de vot cu 27 de procente, in timp ce Ion Iliescu s-a prabusit de la 38% la 17%. La fel s-a intimplat si cu Adrian Nastase, care, fata de 40% intentie de vot in octombrie 2004, a cazut la doar 20%.

PD cistiga teren

Si in ceea ce priveste partidele regasim aceeasi situatie. Alianta D.A., creditata cu 17% in octombrie anul trecut, ar aduna acum 59%, in timp ce PSD scade de la 32% la 20%. Interesanta este evolutia partidelor din interiorul Aliantei. Astfel, PD beneficiaza de o crestere spectaculoasa de la 19%, cu cit era creditat in octombrie 2004, la 31%. PNL cunoaste o crestere de doar 14 procente, de la 12%, la 26%.

In privinta activitatii guvernului, in topul nemultumirilor respondentilor se afla locurile de munca (75% sint nemultumiti si foarte nemultumiti), sanatatea (74% sint nemultumiti si foarte nemultumiti), nivelul de trai (72% sint nemultumiti si foarte nemultumiti) sau agricultura, domeniu de care 72% sint nemultumiti si foarte nemultumiti de cum este gestionat de Executiv.

Doar 1% dintre romani sint foarte multumiti de activitatea guvernului, procentul pastrindu-se acelasi la toate domeniile prevazute in chestionar.

Cine-i Calin Popescu Tariceanu?

50% dintre romani prefera un lider care sa nu-si piarda timpul cu Parlamentul si cu alegerile. Totusi, o mare parte dintre respondenti, 76%, spun ca Romania ar trebui condusa de lideri alesi din popor. Pentru aceasta, 56% se pronunta in favoarea votului uninominal, iar 41% cer ca cele doua Camere ale Legislativului sa se desfiinteze si sa se reorganizeze in Parlament unicameral.

Cu toate acestea, romanii se dovedesc a fi foarte nestiutori in ceea ce-i priveste pe actorii scenei politice. Desi doresc vot uninominal, 52% nu isi cunosc parlamentarii pe care i-au ales in judet. Mai mult, 25% dintre romani nu cunosc numele actualului premier, iar 1% cred ca acesta este in continuare Adrian Nastase.

In ceea ce-l priveste pe ministrul de Externe, 74% nu au nici cea mai mica idee cine este, 23% il cunosc, in timp ce 2% cred ca acesta este in continuare Mircea Geoana. Toate acestea in conditiile in care un sfert din populatie crede ca Romania este deja membra a UE.

Coruptia stagneaza

80% dintre romani considera in continuare coruptia ca fiind un fenomen generalizat. Totusi, jumatate dintre ei sint de parere ca in acest moment coruptia stagneaza, doar 9% cred ca a crescut, iar 23% spun ca a scazut.

In continuare, in topul coruptilor conduc parlamentarii, considerati de 65% dintre respondenti ca fiind aproape toti corupti sau o mare parte dintre ei. Ei sint urmati de medici si judecatori, care sint considerati corupti de 58% dintre romani, ministri - cu 56%, si politisti - cu 50%. Ziaristii sint considerati cea mai putin corupta breasla.

Doar 16% dintre cei care au raspuns la aceste chestionare cred ca ziaristii au fost atinsi de acest flagel.