Astazi, pe terenul central de la Roland Garros, Victor Hanescu joaca meciul carierei. Calificat, in premiera, in sferturile de finala ale unui turneu de Grand Slam, romanul vrea sa dea lovitura si sa-si asigure prezenta in careul de asi.

Misiunea este, spun specialistii, una imposibila, pentru ca joaca impotriva lui Roger Federer, dar Victor, care nu are ce pierde, promite un meci mare. Cand face aceasta promisiune, el se bazeaza pe forma de moment, pe entuziasm si pe amintiri.

Anul trecut el a jucat cu elvetianul la Bucuresti in Cupa Davis, iar primul set al acelei dispute a fost destul de echilibrat. De atunci Victor a castigat experienta, forta si multa incredere in sine, lucruri pe care, de altfel, le-a remarcat si Federer.

Acesta a declarat ca adversarul sau din sferturile de finala, adica Victor Hanescu, a progresat mult de la meciul pe care cei doi l-au jucat la Bucuresti, in Cupa Davis: „Impotriva lui Hanescu nu am mai jucat decat o singura data, anul trecut, la Bucuresti, in Cupa Davis, iar meciul s-a desfasurat pe zgura. Sunt increzator, dar cred ca el a progresat de atunci".

Dincolo de diferentele evidente, de rezultate si de locurile din clasament, Victor mai are un handicap. El a jucat cel putin patru seturi in fiecare din cele patru meciuri disputate la Paris, in vreme ce Federer a castigat fiecare meci in trei seturi.

De altfel pentru elvetian acesta lucru este foarte important, declaratia lui de dupa jocul cu Carlos Moya fiind relevanta: „Mi-am dat seama aproape imediat, dupa primele doua game-uri, ca lui Moya nu-i merge bine si mi-am economisit energia, pentru ca acest lucru va fi crucial pana la finalul turneului".