Desi, in aparenta, ratificarea Constitutiei Europene nu are nici o legatura cu aderarea noastra la UE, in realitate Romania este o victima colaterala a votului francez. Conditiile integrarii ar putea deveni extrem de dure pentru noi.

In afara unor circumstante cu totul exceptionale, nu poate fi vorba despre suspendarea aderarii noastre la UE, aminarea dincolo de 2008 sau reluarea negocierilor. Acestea sint elemente ale unui „contract" semnat intre Romania si Uniune.

Romania incearca insa acum sa intre intr-o Uniune coplesita de misiunea de a se redefini, de a gasi solutii de supravietuire, intr-o masura suficient de mare pentru a „inghiti" si mai greu decit pina acum doua tari, care vin si ele cu problemele lor.

Premierul britanic a cerut „o perioada de reflectie"; aceasta nu poate insemna decit ca masinaria europeana va incetini, cautind sa identifice mai precis directia in care se indreapta. Concret, aceasta inseamna ca vor fi probabil folosite toate artificiile formale si procedurale posibile pentru a incetini procesul de aderare a Romaniei si Bulgariei. Prima ocazie – raportul Comisiei Europene din toamna.

Ne paste clauza

Desi Comisia face o evaluare independenta a performantelor tarii noastre, aceasta ramine in ultima instanta interpretabila. Gruparile politice din Parlamentul European vor gasi usor motive de nemultumire. Germanilor si francezilor care au votat impotriva Tratatului de aderare a Romaniei si Bulgariei la 13 aprilie li s-ar putea adauga altii, incurajati de atitudinea „motorului european".

Activarea clauzei de salvgardare pare asadar din ce in ce mai probabila. In plus, atit evaluarea CE, cit si pasii ulteriori, vor fi facuti intr-o perioada in care presedintia Consiliului UE va fi detinuta de o tara eurosceptica prin traditie, Marea Britanie. Nu vom mai beneficia, prin urmare, nici de lobby-ul agresiv pro-european facut de presedintia luxemburgheza.

Bani mai putini

In plan economic, institutiile UE incearca sa se puna de acord asupra perspectivelor financiare pentru anii 2007-2012. Deja Parlamentul European a retras Romaniei si Bulgariei sumele promise initial. Sa nu uitam ca euroscepticismul este conjugat in toate statele UE cu nemultumirea fata de performantele economice ale guvernelor.

Majoritatea acestora au promovat politici sociale interventioniste, care, desi ineficiente, ramin in principiu preferabile pentru cetateni in fata „amenintarii" liberalismului sugerat de Constitutie. In fata temerilor privind forta de munca ieftina din est si delocalizarea, parlamentarii europeni vor trebui sa dea satisfactie celor pe care ii reprezinta, stringind mai mult baierele pungii.

Extindere neafectata

„Este prea devreme pentru a specula asupra impactului votului francez asupra Europei, dar nu este prea devreme pentru a spune clar ca a cincea extindere a UE nu ar trebui sa fie afectata de acest rezultat", a spus seful Delegatiei Comisiei Europene la Bucuresti, Jonathan Scheele.

Intrebat daca Romaniei i se va aplica un tratament diferit fata de cel aplicat celorlalte state candidate, acesta a spus ca la fiecare tratat de aderare au existat exceptii de la regula