Alegerea lui Viorel Hrebenciuc ca lider al grupului parlamentar al PSD din Camera Deputatilor este un pas inainte spre multumirea perdantilor de la Congres. Desi a sprijinit inscaunarea lui Geoana, Hrebenciuc nu a ajuns vicepresedinte al partidului.

Acum insa el a fost propus direct de Miron Mitrea pentru functia de lider de grup, in asa fel incat sa fie evident cine este succesorul dorit de partid.

Hrebenciuc a redevenit lider de grup dupa ce a indeplinit aceasta functie in legislatura anterioara. El a primit 74 de voturi pentru, in timp ce 11 voturi au mers la contracandidatul sau, Bogdan Niculescu Duvaz, iar un vot a fost anulat.

Daca situatia de la Camera s-a rezolvat intr-un mod previzibil, problema lui Ion Iliescu, lider de grup inactiv la Senat, da inca batai de cap partidului. Asa incat Adrian Nastase si Mircea Geoana nu mai contenesc in a-i trimite semnale fondatorului partidului.

Mai intai, presedintele executiv al partidului a declarat intr-un interviu ca se asteapta un semnal din partea lui Iliescu prin care acesta sa spuna ca vrea sa mearga mai departe impreuna cu partidul, dupa ce PSD i-a tranmis deja dorinta de colaborare.

Ieri, presedintele PSD s-a declarat de acord cu aceasta pozitie si a adaugat ca oferta pentru Iliescu e pe masa, dar ca „trebuie doi pentru ca sa dansezi tangou".

In ciuda optimismului exprimat de Geoana, ca fostul presedinte o sa-si precizeze pozitia in perioada urmatoare, Iliescu continua sa fie absent la sedintele BPN, care nu este complet pana la aceasta data prin lipsa liderului de grup PSD de la Senat.

PSD mai are de gestionat insa si alte probleme. Dupa ce a declarat in acelasi interviu ca Omar Hayssam apartine tarii si este un bun al intregului popor, Adrian Nastase si-a explicat ieri propriile declaratii drept o ironie despre care e convins ca a fost inteleasa de toata lumea.

Faptul ca Omar e legat de PSD pentru ca de mic copil era membru al partidului este o exagerare, si-a continuat ironiile Nastase. Dupa care s-a ascuns in spatele vinovatiei colective: asemenea chestiuni sunt legate de toate partidele din Romania.

Nici Mircea Geoana nu-si face probleme despre modul in care asocierea cu Omar Hayssam ar putea afecta imaginea partidului in fata partenerilor europeni din PES. „Au fost probleme de imagine mult mai grave in urma cu cinci ani, cand nici nu eram considerati interlocutori pentru Internationala Socialista", a precizat presedintele PSD.

In rest, se ocupa Comisia de Arbitraj, a dat asigurari Geoana, iar el se va intalni cu toti membrii Comisiei pentru a se asigura ca respecta regulamentul de functionare.

Geoana a dorit sa clarifice si relatia cu proaspatul demisionar Ioan Talpes. El a facut distinctie intre omul Talpes si politicianul cu acest nume. Si, in timp ce il apreciaza pe omul Talpes, Geoana nu a putut sa-l lase „fara un comentariu acid ca a doua zi dupa ce si-a dat demisia s-a dus la cel care a fost adversarul nostru politic", adica la Traian Basescu.

Dar Geoana spune ca nu e santajabil si ca nu are a se teme de Talpes, mai ales ca „m-a ferit Dumnezeu de lumea asta a serviciilor secrete".

Plecarea lui Talpes de la conducerea Comisiei de Aparare din Senat elibereaza un post important la care candideaza fostul sef de stat major, Mihail Popescu, si fostul secretar de stat in Ministerul Apararii, George Maior. Decizia in acest sens va fi luata azi de grupul PSD din Senat.

Cele mai mari sanse in acest sens le are George Maior deoarece este nepotrivit ca in fruntea unei comisii care are menirea de a superviza activitatile din domeniul apararii sa fie asezat un fost militar.