Uniunea Nationala a Patronatului Roman (UNPR) dezaproba eliminarea abonamentului la gaze naturale, considerand ca renuntarea la aceasta metoda de tarifare a fost o solutie "emotionala", potrivit presedintelui organizatiei, Marian Petre Milut.

El a facut aceste aprecieri in cadrul conferintei "Reabilitarea sistemului energetic din Romania - costuri si beneficii", organizata, luni, de catre UNPR. Reprezentantii uniunii spun ca introducerea abonamentului la gaze a fost perceputa in mod eronat ca o taxa pe consumator si ca scoaterea componentei repective va avea efecte dezastruoase in timpul iernii pentru consumatorii casnici.

UNPR propune ca sumele rezultate din cresterea preturilor la energie electrica si gaze naturale, datorata alinierii acestor tarife la normele Uniunii Europene, sa fie utilizate pentru constituirea unui fond de reabilitare a sistemului energetic.

"Acest fond, alimentat din diferentele rezultate in urma alinierii preturilor, ar putea duce la incurajarea bancilor in acordarea de credite destinate reabilitarii sistemului, precum si pentru realizarea investitiilor de tip green-field", se arata intr-un comunicat al UNPR.

Conform calculelor Uniunii, producatorii interni ar urma sa incaseze peste un miliard de dolari, in perioada 2005- 2007, in urma cresterii pretului gazului din productia interna de la circa 60 de dolari pe mia de metri cubi la un nivel situat intre 170 si 200 de dolari pe 1.000 de metri cubi.

"Aceste resurse financiare suplimentare se vor asigura de catre consumatori atat in industrie, cat si in zona formata de consumatorii rezidentiali", precizeaza sursa citata, subliniind ca este necesara o analiza daca aceste fonduri trebuie lasate la latitudinea "operatorilor de stat sau privati care nu fac nimic in plus fata de activitatea obisnuita".\