2005 a schimbat semnificativ piata de capital romaneasca. Brokerii spun ca, daca in perioada 2001-2004, piata crestea intr-un ritm relativ constant, anul acesta investitorii au trait pe pielea lor cresteri si scaderi bruste, intr-o perioada scurta de timp.

In termeni de specialitate acest fenomen se cheama volatilitate ridicata, iar in limbaj uzual, crestere a riscului. Brokerii de la societatea de brokeraj Intercapital Invest, au calculat valorile rentabilitatii medii zilnice si ale volatilitatii zilnice pe baza indicelui oficial al Bursei, BET.

Astfel, cresterea medie zilnica a acestui indice este de la inceputul lui 2005, de 0,19%. Aceasta inseamna, potrivit directorului general al intercapital Invest, Razvan Pasol, ca indicele s-a mentinut pozitiv, cu toate scaderile inregistrate in ultima perioada. Altfel spus, se fac in continuare bani pe piata de capital.

In schimb, volatilitaea medie zilnica este de 2,67%, fapt ce arata o crestere, de doua ori, a riscului, in 2005, fata de media anilor 2001-2004.

Eficienta pietei, adica raportul rentabilitate/risc, s-a diminuat de peste trei ori fata de 2004, fiind de 0,072. Nu este un raport rau, spune Pasol, dar ca mod de comparatie, raportul rentabilitate/risc calculat pe valorile zilnice ale indicelui american Dow Jones este de numai 0,005, pentru 2001-2005.

Eficienta pietei de capital romanesti s-a modificat in principal din doua motive, sustine Razvan Pasol.

O cauza o reprezinta nivelurile foarte mari de pret atinse dupa patru ani de crestere continua a pietei, ceea ce induce nervozitate in randurile investitorilor.

Al doilea motiv tine de instabilitatea la nivel macro, prin elemente de genul balbaielilor legate de modificarea codului fiscal, de majorarea pragului de detinere la SIF-uri, precum si a unor evenimente realizate sau prevazute pentru anul in curs, cum ar fi semnarea tratatului de aderare, liberalizarea contului de capital sau denominarea.

In concluzia analizei, brokerul spune ca, investitorii inca pot face multi bani pe piata de capital, dar riscurile sunt in crestere.