Anchetat in dosarul Petromidia, Sorin Marin, fost actionar la Rompetrol SA, a remis un comunicat de presa in care isi exprima pozitia cu privire la actiunea procurorilor.

Referitor la calitatea mea de fost actionar si administrator al Grupului Rompetrol, doresc sa precizez urmatoarele:

- Am devenit actionar la SC ROMPETROL SA in anul 1997, impreuna cu Dinu Patriciu. In anul 1999 am reusit sa cooptam un investitor strategic financiar, fondul Romania & Moldova Direct Found (RMDF), avind drept actionari, printre altii:

IFC - International Finance Corporation – organizatie pentru investitii private a Bancii Mondiale;

DEG - Institutia pentru investitii private a Guvernului german;

IEP - International Equity Partners – societate de management din Washington.

Grupul Rompetrol era controlat prin societatea The Rompetrol Group BV (TRG), cu sediul in Olanda, care era detinuta de compania Romanian Oil and Gas Investments (ROGI), cu sediul in Luxemburg, avind urmatoarea structura a capitalului social: Danama Foundation (fundatia familiei Patriciu, cu sediul in Liechtenstein): 42%, Tudori Foundation (fundatia familiei Marin, cu sediul in Liechtenstein), 42% si RMDF, 16%, acesta din urma avind drept de decizie si de veto.

Am folosit acest tip de organizare tip holding, specifica marilor companii, pentru atragerea de capital si facilitarea obtinerii de credite bancare.

- La sfirsitul anului 2000 am luat decizia sa ma retrag din afaceri, si astfel, in luna mai 2001, Tudori Fondation a notificat celorlalti actionari intentia de a vinde participarea pe care o detinea la ROGI.

Au existat mai multe oferte de cumparare, din tara si din strainatate, si in final am optat pentru vinzarea catre un grup format din RMDF, Danama Foundation si OMV, societate petroliera austriaca. Din acea luna, nu am mai participat la conducerea efectiva a Grupului Rompetrol.

Am ramas membru al Consiliului de Administratie pina la finalizarea contractului de vinzare – cumparare, respectiv achitarea integrala a actiunilor.

- In data de 30 octombrie 2001, am semnat in numele Tudori Foundation, contractul de vinzare – cumparare actiuni ROGI, iar cumparatorii au platit integral pretul actiunilor in luna octombrie 2002 in conturile Tudori Foundation din Liechtenstein si Romania.

Toate sumele care ulterior au intrat in Romania, in conturile mele, ale sotiei si ale Fundatiei Anonimul (semnalate in notele de informare ale Oficiului National de Prevenire si Combatere a Spalarii Banilor) provin exclusiv de la Tudori Foundation si au ca sursa tranzactia de mai sus.

Referitor la invinuirile aduse in Dosarul 111/D/P/2004, cu privire la activitatea mea in cadrul Grupului Rompetrol, precizez urmatoarele:

- Prin adresa din data de 4 mai 2005 (anexata la prezentul Comunicat), am solicitat Parchetului de pe linga Inalta Curte de Casatie si Justitie extinderea cercetarilor pentru toate faptele cuprinse in dosar.

Rezultatul acestora va evidentia modul in care mi-am desfasurat activitatea in perioada 1997 – 2002. Referitor la retinerea lui Dinu Patriciu, nu pot exprima o opinie, intrucit sint implicat in mod direct in aceasta cercetare, dar consider ca trebuie sa existe prezumptia de nevinovatie si ca fiecare dintre noi trebuie sa raspunda pentru faptele sale.

Referitor la Fundatia Anonimul, mentionez:

- Fundatia s-a constituit in urma cu 4 ani. Initial s-a numit „Don Quijote", dar intrucit acest nume este protejat la OSIM, i-am schimbat numele in „Anonimul". (Consider ca traim intr-o lume populata cu prea multe VIP-uri, o lume care nu-mi place, pe care incerc s-o schimb.)

Fundatia a initiat si a sprijinit numeroase proiecte in domeniul social, cultural si al libertatii de exprimare.

Am vrut sa ramin anonim, dar nu a fost posibil. Din materialul anexat puteti afla ce am facut in ultimii 4 ani, principalele proiecte ale Fundatiei Anonimul. Pentru ceilalti ani (1997 – 2002), va trebui sa asteptam impreuna rezultatele cercetarii penale.