Marturia apartine sefului unei firme romanesti care a facut afaceri cu fostul regim irakian. Acesta sustine ca a fost implicat in negocierile pentru eliberarea jurnalistilor

Unul dintre arabii care s-au implicat in negocierile pentru eliberarea jurnalistilor are propria sa varianta privind operatiunea. Irakianul Raad Halool, asociat cu un roman la o firma recompensata cu petrol de Saddam Hussein, spune ca in timpul crizei ostaticilor a avut contacte atit cu oficialii irakieni, cit si cu grupul care ii detinea pe ziaristi.

Contactat de EVZ, Halool, aflat temporar in Egipt, a decis sa prezinte propria varianta despre intreaga operatiune.

Raad Halool spune ca, inca din 8-9 aprilie, au fost finalizate audierile celor 11 persoane retinute pe 4 aprilie in legatura cu rapirea jurnalistilor. Printre cei arestati, si fratii lui Mohammad Munaf si Omar Hayssam. Acestia si citiva membri ai bandei au spus autoritatilor irakiene ca intreaga poveste ar fi fost pusa la cale in Romania de cei doi oameni de afaceri arabi.

Rapirea a fost pusa la cale la Bagdad de Mohammad Munaf, care a contactat mai multe bande de hoti si tilhari. Dupa o serie de negocieri, rapirea a fost pusa la cale de fratele si cumnatul lui Mohammad Munaf, impreuna cu banda Al Hagii, condusa de Khalid al Udragaili.

Conform lui Halool, care spune ca a avut acces si la marturiile celor 11 persoane arestate, Munaf si-ar fi motivat actiunea prin faptul ca „in Romania musulmanii nu sint respectati". Interesant este faptul ca Halool spune ca Munaf ar fi obtinut cetatenia americana afirmind ca ar fi crestin.

Negociatorul irakian ne-a mai declarat ca inca de la bun inceput se stia ca gruparea care i-a rapit pe cei trei este una de „banditi", cu activitate cunoscuta in zona Bagdadului. Raportul politiei irakiene catre presedintele Traian Basescu a fost trimis pe 9 aprilie si in acesta erau facute toate conexiunile cu Romania.

Hayssam s-a speriat. Halool nu a putut preciza din ce motiv nu au putut fi eliberati jurnalistii pe 4 aprilie, in urma descinderilor politiei irakiene. Ceea ce se stie este ca Hakam Ziab, nr. 2 din banda Al Hagii, a fost arestat. Totodata, si Mahmoud Omar si Yussuf Munaf, fratii celor doi organizatori ai rapirii.

De asemenea, pe 5 aprilie, la Bucuresti a fost arestat Omar Hayssam in cadrul unor „actiuni conexe" in legatura cu rapirea.

Chiar daca a fost implicat in organizarea rapirii, Omar Hayssam s-ar fi speriat apoi. Halool povesteste ca ar fi fost sunat de acesta si i-a spus sa se implice in negocieri pentru eliberarea celor trei deoarece era „psihic distrus cind a vazut toate degetele indreptate spre el". In acest sens, Hayssam a trimis 200.000 dolari la Bagdad pe numele lui Raad Halool.

„Iti trimit sa ma scoti pe mine din aceast rahat, ca nu mai pot!", povesteste Halool. Acesta spune ca a ridicat banii de la un centru valutar din Bagdad, impreuna cu doctorul Mohammad Yassim, si ca apoi i-ar fi predat ambasadorului roman la Bagdad, Mihai Stuparu.

Planul lui Omar si Munaf: libertate si 1,5 milioane dolari profit. Conform lui Halool, Hayssam si Munaf aveau trei tinte prin planul lor. Hayssam avea mari probleme financiare si dorea sa iasa din tara. Impreuna cu Munaf au pus la cale un plan din care doreau sa obtina niste bani.

Hayssam urma sa spuna ca va participa cu un milion de dolari pentru eliberarea lui Munaf, iar partea romana urma sa participe cu trei milioane pentru Marie-Jeanne, Ovidiu si Sorin. Conform marturiei lui Yussuf Munaf, fratele lui Mohammad, Hayssam ar fi incercat sa obtina din partea bancilor la care era dator o pasuire, motivind ca ar fi dat un milion de dolari pentru rascumparare.

Cele trei milioane de dolari primite de la romani urmau sa fie impartite cu grupul de rapitori.

De asemenea, Yussuf Munaf a declarat procurorilor irakieni ca Hayssam avea si un scop politic pe care insa „nu a stiut sa-l explice". Raad Halool mai spune ca la infruntarea intre Mahmood Omar si Yussuf Munaf, primul ar fi spus ca trebuie oprita chestiunea, numai ca fratele lui Munaf a raspuns ca nu mai au control asupra rapitorilor.

Eliberati de numarul 2. Eliberarea celor trei jurnalisti romani s-ar fi datorat lui Hukam Ziab, nr. 2 in banda Al Hagii. Conform lui Halool, acesta a fost arestat pe 4 aprilie si a aflat la interogatorii despre intelegerea financiara dintre Hayssam si Munaf si seful bandei, Khalid al Udragaili, in urma careia acesta urma sa primeasca 1,5 milioane dolari.

Ziab a ramas perplex deoarece Khalid ii spusese ca a negociat niste bani si ca partea sa ar fi fost de 40.000 dolari. Ziab ar fi cerut sa fie eliberat promitind ca in „trei zile" va reusi eliberarea lui Marie-Jeanne, Sorin si Ovidiu. El ar fi oferit drept garantie viata tatalui si mamei sale si ar fi cerut eliberarea a doi veri din inchisoare, precum si o prima din partea politiei.

Neconcordante cu varianta Parchetului. Intre varianta Parchetului si cea lui Halool apar mai multe neconcordante. Parchetul spune ca au fost 9 arestari la Bagdad pe 4 aprilie, iar presedintele Camerei de Comert Romania-Irak - 11.

De asemenea, in comunicatul Parchetului nu se vorbeste despre profitul financiar pe care il urmareau Hayssam si Munaf si nici despre „scopul politic" urmarit de cei doi.

Munaf, cu rusii la Bagdad pentru arme

Presedintele Camerei de Comert Romania-Irak mai spune ca in momentul in care Saddam Hussein a fost inlaturat de la putere, Mohammad Munaf, impreuna cu „experti rusi", a fost la Bagdad pentru doua saptamini „pe un aranjament al lui Omar Hayssam pentru a cumpara mercur rosu si armament care fusese furat".

Halool si Saddam

Halool are mai multe firme in domeniul petrolier in Irak, Romania si in Emiratele Arabe. Este fondatorul Centrului de relatii Romania-Irak, creat de intelectuali din familii bogate irakiene care au studiat in tara noastra. Firma pe care o conduce impreuna cu Catalin Bulf, Bulf Drilling a aparut pe lista supranumita „Prietenii lui Saddam".

Este vorba despre lista publicata anul trecut si care contine 200 de contracte preferentiale incheiate de regimul Saddam Hussein cu persoane si institutii din 40 de tari. Din Romania a mai aparut pe acea lista Partidul Muncitoresc Roman, organizatie care se considera continuatoarea PCR.