Monica Macovei, ministrul Justitiei, s-a prezentat: „Nu am pic de umor". Reporterul Academiei Catavencu s-a prezentat: „Nu inteleg nimic din Justitie". Apoi a inceput dialogul.

Rodica si Monica

Reporter: De ce nu lasati Justitia independenta?

Monica Macovei: O las libera, nu ma bag deloc.

Rep.: Sinteti tot timpul calare pe ea. Va certati cu CSM-ul, stati la sedintele lor…

M.M.: Asta inseamna ca ma bag in Justitie?

Rep.: Sinteti ca Stanoiu!

M.M.: Si Lupascu la fel zice!

Rep.: Nu inteleg care e diferenta intre Rodica si Monica.

M.M.: Numai culoarea parului, asa credeti dumneavoastra? Pai, acum, noi cu CSM-ul nu mai sintem intelesi cu ei ca pe vremea doamnei Stanoiu. Vreau sa lamuresc CSM-ul ce avem de facut pe reforma in Justitie si ca trebuie sa facem aceasta reforma. Sint momente in viata si in activitatea profesionala, si a CSM-ului, si a mea, cind fara o discutie in contradictoriu nu se poate merge mai departe.

Ro si EU

Rep.: Lasati-i sa respire, lasati-i in ritmul lor.

M.M.: Trebuie sa faca reforma repede! |mpreuna cu mine!

Rep.: De ce?

M.M.: Sintem presati de calendarul integrarii si nu s-a facut de zece ani. Acum trebuie s-o facem repede. E simplu!

Rep.: Sintem in Romania, nu in Europa!

M.M.: Incercam sa fim in Europa!

Rep.: Iar CSM-ul are oameni! Au ajuns pe competente!

M.M.: Nu stiu cum au ajuns acolo, dar eu nu ma las si-i bat la cap pina or sa inteleaga si or sa faca reforma impreuna cu mine si cu toti ceilalti, din categoria profesionala a judecatorilor si a procurorilor.

Rep.: Ei chiar cred ca fac reforma!

M.M.: In ianuarie mi-au spus ca reforma s-a terminat si m-au intrebat despre ce vorbesc eu acolo. |ntre timp i-am trezit si au ajuns la concluzia ca reforma nu s-a terminat, probabil ceea ce numesc ei reforma, repet, trebuie s-o facem impreuna. Sint printre ei oameni care abia in ianuarie au auzit de clauza de salvgardare.

Ce fac eu? Incerc sa le imprim un ritm accelerat, sa renuntam la ritmul balcanic. Haideti sa fim in Romania care chiar vrea sa se integreze! Si nu ma las!

Rep.: Dati-i afara!

M.M.: Eu respect Constitutia. Potrivit Constitutiei, au mandate pe 6 ani.

Rep.: Iacobovii, Patricii, Hayssamii asteapta sa fie cazuri mari de coruptie. Unde sint?

M.M.: Acum, pe bune, daca nu iesim cu cazuri mari, dar mari, de coruptie, riscam foarte mult pe clauza. Pina acum, dupa cinci luni de la adoptarea documentului comun de pozitie, nu s-a iesit cu nici un caz mare. Daca o tinem tot asa, riscam clauza!

Rep.: Eu nici nu cred ca sint!

M.M.: Eu cred ca sint. Stiu si statele membre, si Comisia Europena ca de ani de zile avem mari scandaluri de coruptie si nu am avut nici un rezultat pe plan juridic. Sau s-au vazut NUP-uri. Daca nu apare nimic intr-o luna, riscam sa nu fim luati in serios. Degeaba adoptam legi, masuri administrative, luptam impotriva coruptiei!

Pensionarea Justitiei

Rep.: Introduceti tot soiul de restrictii spre a-i da afara... respectati Constitutia, dar mergeti cu smecherii.

M.M.: Respect Constitutia! A sta peste virsta de pensionare, de exemplu, este un privilegiu. Eu va reamintesc ca CSM-ul, procurorii, judecatorii se pling ca munca lor e extrem de stresanta, asa ca nu stiu in ce conditii ar mai putea sa faca fata acestor activitati, dupa virsta de pensionare legala. Daca alte categorii profesionale nu pot, de ce ar putea ei...

Si pretind pe buna dreptate ca se consuma, lucreaza sub presiune, deci nu ar avea o justificare sa stea peste virsta de pensionare. Credeti-ma, habar nu am cine ar intra in aceasta categorie de pensie. Nu am stat sa ma uit la cine ar intra in aceasta categorie.

Rep.: Cu procurorii ce aveti?

M.M.: Pai, va convine ca PNA-ul de trei ani nu a avut nici un caz de mare coruptie? Vreau sa introduc principiul responsabilitatii. Procurorii sint diferiti de judecatori. Procurorii se ocupa cu lupta impotriva criminalitatii, or asta e sarcina guvernului si pina la urma trebuie sa existe o ierarhie si o raspundere.

In clipa asta nu raspunde nimeni! Daca PNA sau Parchetul General merg prost, nu raspunde nimeni. De zeci de ani e asa! Rolul ministrului e doar aici, propune revocarea din functie a procurorului general si a adjunctilor lui, dovedind pe criterii ca institutia nu a mers bine.

Rep.: Aveti o filosofie personala sau doar accesati site-uri europene de aliniere?

M.M.: Impartasesc filosofia Uniunii: independenta, dar si eficienta. Legal, exista o independenta totala, fara sa fie si eficienta. Independenta totala mai inseamna sa fii independent sa fii corupt!

Interviul. Inca o data

Rep.: Iar eu, daca nu am inteles nimic, ce-mi faceti?

M.M.: Va mai spun o data!

Rep.: Comunicati mai clar, veti fi cam singuratica!

M.M.: Opinia publica ma va sprijini, ca e satula de o Justitie lunga, ineficienta, corupta in unele cazuri... Mai clar, in aceste propuneri legislative, ministrul Justitiei nu intervine cu nimic in cariera judecatorului si nici in aceea a procurorului. Singura prevedere e aceea ca ministrul are puteri mai mari in numirea si revocarea procurorilor generali si a adjunctilor sai.

Si am explicat de ce. Pentru lupta cu criminalitatea trebuie sa-ti organizezi sistemul astfel incit sa-i prinda pe cei care comit infractiuni, sa-i trimiti in judecata. Asta e raspunderea guvernului. Daca tot guvernul raspunde pentru asta, trebuie sa aiba niste pirghii, ca atunci cind treaba nu merge bine sa poata produce o schimbare.

Eu vad asa ierarhia: a mers prost Parchetul, pica procurorul, pica ministrul, dar ca ei doi sa pice, trebuie sa aiba si putere. |n acest moment, nimeni nu raspunde! Nu are legatura cu independenta! Prin proiect am marit independenta procurorului, ca sa-l impiedicam pe seful lui sa-i dea ordine in dosare. Dar ministrul nu va revoca niciodata arbitrar un procuror!

Justitie si dragoste

Rep.: Ati iubit vreodata?

M.M.: Da.

Rep.: Tineti caii de la Justitie fara iubire! Iubirea inseamna ca-i mai lasi, ii mai iei…

M.M.: Nu-i iubesc! Se vede asta. Am un stil direct.

Rep.: Asa erati si in dragoste?

M.M.: Am un stil mai putin diplomat si chiar nu mai am rabdare sa incep cu jocuri. Nu avem timp de pierdut! |n noiembrie avem un raport extrem de important pe Justitie si nu avem timp de plimbari la bar, dat sucuri si convins.

Rep.: Erati la fel si in dragoste?

M.M.: Gasiti-i pe ei si intrebati-i!

Rep.: Cum va paraseau? Cum ii paraseati dumneavoastra?

M.M.: Am trintit multe usi, am scris cu rujul pe oglinda: „Plec!".

Rep.: Cu inima sagetata si picaturi de singe?

M.M.: Fara!

Eugen Istodor