Grupul celor care vor vota impotriva la referendumul de miercuri din Olanda privind Constitutia Europeana, este clar conturat.

Conform sondajelor, opozantii au un avans de circa 20% in fata celor care vor spune DA.

Jumatate din populatia olandeza cu drept de vot este asteptata la urne.

Dintre acestia, circa 60% se asteapta sa voteze NU, fata de doar 40-41% care sunt pentru Constitutia Europeana.

Ultimele sondaje arata ca votul francezilor nu va influenta in mod hotarator alegerea de miercuri a olandezilor.

70% dintre acestia spun ca decizia lor era deja luata inaintea referendumului din Franta, in timp ce doar 15% au afirmat ca vor tine seama de votul francezilor.

Campanie tarzie

Pe ultima suta de metri, politicienii olandezi incearca sa convinga populatia sa se prezinte la urne si sa voteze pentru Constitutia Europeana.

Ei sunt prezenti pe strazi, in locuri publice si in piete, suna din usa in usa impartind brosuri si explicand oamenilor avantajele unui vot pozitiv.

Parlamentarilor li s-a dat astazi liber tocmai pentru a putea sustine si ei campania pentru votarea Constitutiei.

De altfel, toate partidele politice importante, fie ca sunt la putere sau in opozitie, militeaza pentru adoptarea Constitutiei.

Doar cateva partide mici, de extrema stanga si dreapta, duc o campanie impotriva votarii documentului.

Problema esentiala a politicienilor olandezi este ca au inceput prea tarziu campania de informare, iar electoratul e decis sa taxeze aceasta greseala.

Primul ministru, Jan Peter Balkenende, a facut luni seara un nou apel la populatie, afirmand ca daca Olanda ia Europa in serios, atunci si Uniunea Europeana va lua Olanda in serios.

Desi votul de maine este unul consultativ, liderii politici au declarat ca vor tine seama de rezultatul referendumului daca populatia se va prezenta in procent semnificativ la urne si daca diferenta dintre DA si NU atinge un procent asemanator cu al francezilor.