Procurorul general Ilie Botos acuza politizarea cazului Patriciu, in care omul de afaceri Dinu Patriciu, presedinte al Rompetrol si membru al Partidului National Liberal este cercetat cu privire la privatizarea rafinariei Petromidia.

Reactia procurorului general vine in urma acuzatiilor de abuz cu privire la retinerea prelungita a omului de afaceri.

Ilie Botos sustine ca a verificat personal modul in care s-a actionat in cazul lui Dinu Patriciu si spune ca toate conditiile retinerii acestuia sunt legale.

El spune ca multe infractiuni de natura economica cu mize mult mai mici raman necomentate dar, in cazul in care apar grupuri financiare puternice atunci apar si contestatiile.

Procurorul general mai spune clar, insa fara a le numi, ca anumite grupuri politizeaza cazul Patriciu lovind astfel in Parchetul General.

In asteptarea unei decizii

Acuzatiile de acum ale procurorului Botos privind imixtiunea politicului in actul de justitie nu reprezinta chiar o premiera.

In cazul dosarului Cocaina-Tiriac, un alt caz delicat, domnul Botos declara chiar ca fostul presedinte Iliescu l-a sunat ca sa se intereseze de soarta dosarului.

Acum un sprijin indirect in favoarea domnului Botos a venit dinspre Cotroceni.

Purtatoarea de cuvant a presedintiei, Adriana Saftoiu declara - in contextul unei analize asupra sanselor Romaniei de integrare in Uniunea Europeana dupa votul francez asupra Constitutiei Europene - ca in momentul in care organele statului vor incerca sa se atinga de coruptie si impotriva lor se vor ridica partide, comunitatea de

afaceri si media, atunci integrarea europeana va ramane doar un deziderat.

Deocamdata in cazul Patriciu ramane de vazut daca Parchetul isi va retrage sau nu cererea de recurs cu privire la decizia Tribunalului de a-l elibera pe omul de afaceri.

Acesta a fost pus in libertate dupa o audiere maraton, procedura care a declansat, de altfel, protestele legate de modul in care s-a desfasurat ancheta.

Anchetatorii in cazul Petromidia verifica modul in care a fost incheiat contractul de privatizare prin care Fondul Proprietatii de Stat a vandut aproape 70% din actiunile Petromidia societatii Rompetrol.

Procurorii analizeaza si modul in care a fost majorat capitalul social al societatii Petromidia si imprejurarile in care a fost schimbat actionariatul.