Prima senzatie pe care o are cetateanul cand vede spectacolul arestarilor si eliberarilor este aceea de lehamite. Nu intelege ce se petrece, cine mai aplica legea si cine o incalca. S-a ajuns intr-un moment extrem de critic in privinta credibilitatii actului de justitie. Procurorii spun una, judecatorii altceva, din acest joc iesind victoriosi purtatorii de catuse.

Persoanele retinute par si ele surprinse de solutiile date de cei care ancheteaza si judeca. Din acuzati au devenit acuzatori, in unele cazuri mergandu-se pana la amenintari cu tribunalele internationale. Toata lumea a batut din palme cand unii afaceristi acuzati de comiterea unor grave infractiuni cu caracter penal au fost chemati la Parchet.

S-a facut imediat legatura cu promisiunea presedintelui Traian Basescu, care a declarat razboi impotriva coruptiei si marilor corupti inainte de a se instala la Cotroceni. Retinerea lui Iacobov, Gaurean, Iskandarani si Patriciu era un semnal clar ca lupta cu crima organizata nu este o gluma. Sunt personaje grele, despre care s-a tot vorbit in anii din urma.

Multora nu le venea sa creada ca unora ca Iacobov sau Patriciu li s-au pus catuse la maini. Ca Justitia incepe sa lucreze indiferent de pozitia avuta in societate de cei anchetati si de relatiile acestora cu lideri politici de prima mana.

Sperantele s-au naruit o data cu punerea in miscare a unor interese politice incredibile sub aspectul consecintelor economice si sociale. Parerea generala este ca Justitia, ca institutie de baza intr-un stat democratic, sufera de o boala incurabila daca a ajuns sa se joace de-a arestarile si de-a eliberarile.

Instantele de judecata au devenit subiect de batjocura, intre procurorii care au instrumentat dosarele cu probe si judecatori fiind o ruptura totala. Un asemenea spectacol trist nu face decat sa incurajeze escaladarea jafurilor comise de mafia economico-financiara, pe fondul reducerii respectului fata de lege.

Daca a fost emis un ordin de retinere sau arestare inseamna ca invinuitul a incalcat grav legea. In cazurile de fata nu este vorba de furturi de portofele, ci de adevarate atentate la adresa economiei nationale pentru care Codul Penal, asa cum este facut, ii pedepseste aspru pe cei gasiti vinovati.

Ce mesaj incurajator mai poate sa aiba atunci punerea imediata in libertate a celor despre care s-a spus ca au macelarit bugetul national? Unde incepe dreptatea si unde se sfarseste prostia?

Unul care fura cinci gaini intra dupa gratii doi ani, iar cei care sunt acuzati de fraude de mii de miliarde de lei scapa cu o noapte de arest dupa ce avocatii lor au reusit sa demonteze probatoriul care a

stat la baza emiterii mandatului de arestare. Administrarea probelor a devenit un joc de table, procurorii fiind in situatia de a fi depasiti de situatie, in timp ce Parchetul uita sa certifice probele de la dosar. Asa ceva doar pe malurile Dambovitei se poate intampla.

Astfel au ajuns alde Iacobov, Iskandarani si Patriciu in libertate, fiind scapati din mana, vorba vine, chiar de cei care i-au arestat. Dintre toate personajele anchetate in aceste zile, doar Omar Hayssam a ramas incarcerat, acuzatia de terorism fiind hotaratoare pentru continuarea mandatului de arestare.

Ce s-ar fi intamplat cu sirianul daca PSD era si astazi la putere? Dar cu Iacobov? Sigur, nu ar fi fost lipsiti de solidaritatea politica de tipul celei la care au recurs unele partide in cazul Patriciu. Se va ajunge sa se spuna ca toate anchetele sunt abuzive, arestarile la fel, numai amestecurile in treburile Justitiei sunt bine venite.

Asta sa fie calea cea dreapta pentru a intra in Europa? Mare lehamite, stimati cititori!