La un an de la aderarea Ungariei in Uniunea Europeana, guvernul de acolo a tras concluzia ca socul aderarii a fost destul de redus. Ei s-au pregatit insa peste zece ani pentru integrare.

Competitivitate, migrarea miinii de lucru calificate sau invazia produselor ieftine au fost citeva dintre principalele subiecte de ingrijorare cu care s-au confruntat si ungurii inainte de aderarea la Uniunea Europeana. La aproximativ un an de la acest moment, bilantul din punct de vedere economic se pare ca nu a fost asa de dramatic cum se asteptau.

„Dupa un an de la integrare, nici un eveniment dramatic nu a avut loc in Ungaria. Toate aceste temeri nu s-au adeverit", a declarat Mozes Sandor, ministru consilier in cadrul Ambasadei Ungariei in Romania. Acesta a dat exemplul produsului intern brut care in Ungaria a crescut, in primul an de la aderare, cu patru procente.

De asemenea, productia industriala si valoarea investitiilor aproape s-au dublat, exporturile au crescut cu 15%, iar valoarea investitiilor directe s-a majorat cu 1,5 miliarde de euro peste valoarea semnalata in 2003. Pentru anul in curs, ungurii se asteapta la o crestere economica similara cu cea din 2004, de aproximativ 4%.

Oficialul maghiar a insistat insa asupra faptului ca ei s-au pregatit pentru momentul aderarii mai bine de zece ani si ca si-au facut „temele" cerute de Uniunea Europeana la timp.

Probleme maghiare cu textilele

Oficialii maghiari recunosc insa ca sint si sectoare unde se confrunta cu probleme de competitivitate. Printre acestea se numara agricultura si industria textila, adica exact aceleasi zone in care si agentii economici din Romania au mari dificultati. „Au fost si sectoare unde nu am putut face fata competitiei, in agricultura, in industria alimentara am avut probleme", a mai spus Sandor.

„In sectorul IMM-urilor nu au existat caderi dramatice din cauza aderarii la Uniunea Europeana. In domeniul textilelor si al incaltamintei sint probleme, dar nu este neaparat din cauza integrarii, ci mai degraba datorita competitivitatii mondiale", a declarat Gilyan Gyorgy, secretar de stat in cadrul Ministerului ungar al Economiei si Transporturilor.

Potrivit acestuia, statul ungar in colaborare cu Camerele de comert au organizat de-a lungul anilor cursuri de pregatire, au avut programe de finantare a tehnologiei de ultima ora si i-a sprijinit pe intreprinzatori sa exporte.

Un nou program de finantare

Printr-un program al Agentiei nationale pentru IMM-uri, micii intreprinzatori isi vor putea recupera impozitul aferent profitului reinvestit din 2004. Sprijinul financiar se acorda in limita impozitului aferent profitului pe care societatea l-a reinvestit, dar nu mai mult de 100.000 de euro, pentru fiecare agent economic eligibil.

Pentru a putea beneficia de aceste fonduri, IMM-urile trebuie sa aiba datoriile catre stat platite la zi, sa fi incheiat anul fiscal 2004 cu bilant pozitiv si sa fi reinvestit total sau in mare parte profitul realizat. De asemenea, beneficiarii fondurilor alocate prin program sint obligati sa asigure din surse proprii, minimum 25% dintre costurile eligibile aferente investitiei.

Bugetul alocat anul acesta pentru acest program se ridica la 245 de miliarde de lei.