Presedintele ANRC, Dan Cristian Georgescu, si vicepresedintele ANRC, Alexandrina Hirtan, au luat parte la reuniunile plenare ale Grupului Reglementatorilor Independenti (IRG) si Grupului Reglementatorilor Europeni pentru Retele si Servicii de Comunicatii Electronice (ERG), care au avut loc la Bled, in Slovenia.

In calitate de membru cu drepturi depline al IRG si membru observator in cadrul ERG, ANRC a luat parte la dezbaterile privind directiile de actiune in ceea ce priveste reglementarea pietei de comunicatii electronice din Europa.

Reprezentantii autoritatilor de reglementare prezenti la lucrarile reuniunii plenare a ERG (25-26 mai) au luat decizia de a-si intensifica eforturile in directia identificarii unei abordari armonizate la nivel european privind reglementarea serviciilor de roaming international in retelele mobile.

In primele 5 luni ale acestui an, ERG a intreprins o analiza detaliata asupra acestor servicii, pe baza datelor furnizate de operatorii de retele mobile.

Concluziile analizei au aratat ca utilizatorii finali care calatoresc intr-o alta tara decat cea unde se afla reteaua la care sunt abonati platesc in prezent tarife foarte mari pentru serviciile de roaming, fara a exista o justificare clara a nivelului acestor tarife.

Cauzele sunt atat tarifele mari pe care operatorul retelei-gazda le percepe operatorului retelei la care este abonat utilizatorul aflat in roaming, cat si, in multe cazuri, nivelul ridicat al marjelor nete aplicate utilizatorului pentru convorbirile in roaming de catre operatorul retelei la care acesta este abonat.

De asemenea, de multe ori utilizatorii nu beneficiaza de informatii clare asupra tarifelor de roaming.

Pe baza acestor concluzii, ERG a adoptat in cadrul reuniunii si va publica spre consultare o Pozitie Comuna asupra definirii si analizarii pietei de gros a serviciilor de roaming international, una dintre cele 18 piete relevante pe care Comisia Europeana le recomanda spre analiza in vederea reglementarii ex ante.

Autoritatile de reglementare au decis totodata sa demareze la nivel national, in perioada imediat urmatoare, definirea si analiza pietelor de gros ale serviciilor de roaming international in retelele mobile.

In acelasi timp, s-a stabilit infiintarea unei echipe de proiect care sa identifice masurile necesare in vederea cresterii gradului de informare a utilizatorilor asupra tarifelor de roaming. Urmatoarea reuniune plenara a ERG urmeaza sa analizeze progresele inregistrate in desfasurarea analizelor de piata.

In cadrul plenarei ERG a fost de asemenea prezentat un raport asupra stadiului de dezvoltare al comunicatiilor electronice in banda larga (broadband) intr-un numar de 13 state europene.

Concluziile raportului au aratat ca principalul factor determinant al cresterii penetrarii serviciilor broadband este concurenta, promovata de autoritati prin reglementarea accesului la bucla locala.

Tarile cu piete mai competitive au in general un nivel mai mare de penetrare a serviciilor de comunicatii in banda larga, iar piata acestor servicii inregistreaza un ritm de crestere mai rapid decat in celelalte tari.

Dezbaterile in cadrul plenarei ERG au mai vizat accesul de tip bitstream la retelele de cablu, abordarea armonizata a impunerii masurilor de reglementare in tarile ERG, conceptul de putere semnificativa pe piata, experientele acumulate cu privire la definirea pietelor relevante, analizele de piata si adoptarea masurilor de

reglementare, separatia contabila si contabilitatea costurilor, programul de lucru al ERG pentru anii 2005 si 2006.

A mai avut loc un seminar in cadrul caruia membrii si observatorii Grupului au analizat provocarile cu care se confrunta autoritatile de reglementare europene in contextul evolutiilor tehnologice rapide ale ultimilor ani, care au determinat dezvoltarea serviciilor de comunicatii electronice in banda larga, a retelelor de tip VoIP si NGN

(Next Generation Networks) si a accesului wireless in banda larga.