Incepand cu data de 1 iulie, salariile, pensiile, indemnizatiile pot fi platite atat in moneda veche, cat si in cea noua.

Guvernul a aprobat ieri o ordonanta de urgenta care stabileste ca veniturile actuale – salarii, pensii si alte drepturi banesti – se convertesc in noua moneda, prin impartirea sumelor respective la 10.000.

Actul normativ stabileste modalitatea de rotunjire, pana la un leu, a veniturilor rezultate in urma convertirii la leul nou. Astfel, in cazul fractiunilor de peste 50 de bani inclusiv, se rotunjeste, prin adaos, pana la un leu. Se renunta insa la ceea ce este mai mic de 49 de bani.

Exceptie de la aceasta regula fac salariile de baza, soldele de grad si de functie, indemnizatiile acordate magistratilor si functiilor de demnitate publica, pensiile si indemnizatiile de somaj.

Aceste venituri vor fi convertite, in noua moneda, prin rotunjire pana la un leu in favoarea persoanei care beneficiaza de acest drept, se precizeaza intr-un comunicat al Guvernului. De exemplu, un salariu de 6.931.000 de lei, in noua moneda, va fi 694 de lei noi. Iar un salariu de 12.605.000 lei va fi, de la 1 iulie, de 1.261 de lei noi.

Tot prin adaos, vor fi rotunjite obligatiile si retinerile din salariu – CAS, somaj, impozite. De pilda, in cazul in care angajatului i se retine acum un impozit din salariu de 714.547 de lei, dupa convertirea la noua moneda i se vor retine 72 de lei noi.

Prevederile ordonantei de urgenta se aplica pentru drepturile si obligatiile care se achita incepand cu luna iulie 2005. Asadar, plata veniturilor se poate face, de la 1 iulie, in ambele monede pana la finele anului, cand vor fi retrase din circulatie vechile bancnote.

(C. Trefas, L. Voiculescu)