Ieri, 1 iunie, adica in chiar ziua in care ar fi trebuit sa intre in vigoare o serie de modificari ale impozitelor, am aflat ca acestea mai au de asteapt.

Este vorba, in principal, despre majorarea de la 1% la 10% a impozitelor pe veniturile din dobanzi si din actiuni achizitionate dupa 1 iunie si despre introducerea unui impozit de 10% aplicat asupra veniturilor obtinute de persoanele fizice din vanzarea caselor si terenurilor detinute mai putin de trei ani. Majorari amanate, deja, pana acum, de doua ori.

Desi era evident ca toate aceste majorari de taxe nu puteau fi aplicate decat odata cu intrarea in vigoare a legii de modificare a Codului Fiscal, Guvernul si-a dat seama de acest fapt abia ieri, cand decidea, prin Ordonanta de Urgenta, ca acestea se vor aplica numai dupa publicarea legii in Monitorul Oficial.

Iar legea nu poate intra in vigoare, si deci nu poate merge la Monitor, fara promulgarea presedintelui Traian Basescu.

Proiectul de lege a fost adoptat de plenul Camerei Deputatilor pe 24 mai. Pentru a lua drumul Cotrocenilor, proiectul trebuia sa fie semnat de presedintele Senatului, Nicolae Vacaroiu, apoi sa se se intoarca la Camera. Ultima semnatura i-a presedintele Camerei, respectiv Adrian Nastase.

Culmea, in fruntea Secretariatului General al Camerei, cel care raspunde practic de toata birocatia deputatilor, se afla, interimar, Mihai Ungheanu, numit in timpul guvernarii PSD. Ministerul Finantelor afirma, printr-un comunicat de presa, ca proiectul de lege a plecat de la Camera Deputatilor spre promulgare abia ieri, 1 iunie. Adica chiar in ziua in care trebuia sa intre in vigoare.

Tot ieri (ora 17.20 conform datei faxului trimis presei) a venit, in sfarsit, si decretul de promulgare al presedintelui, aflat intr-o vizita la Tokyo! Potrivit uzantelor, legea mentionata va intra in vigoare la trei zile de la data publicarii in Monitorul Oficial. Adica undeva spre sfarsitul saptamanii. Aseara legea a fost publicata in Monitor.

Ingineria de avarie

Pana atunci, continua sa se aplice un impozit de 1% pe castigul din dobanzi si din actiuni. De asemenea, persoanele fizice mai scapa cateva zile de impozitarea tranzactiilor imobiliare. "Publicarea cu intarziere in Monitorul Oficial a Legii privind aprobarea modificarilor Codului Fiscal a impus abrogarea de catre Guvern a articolelor din OUG nr. 24/2005 (n.r.

- care prevede toate aceste majorari de impozite) al caror termen de intrare in vigoare este 1 iunie 2005. OUG nr. 24/2005 a suferit modificari succesive in dezbaterile care au avut loc atat in Senat, cat si in Camera Deputatilor(...)

In concluzie, pana la data intrarii in vigoare a Legii in forma adoptata de catre Parlament, calculul impozitelor pentru castigurile din tranzactiile imobiliare, mobiliare si din dobanzi ramane acelasi ca si pana in prezent, conform OUG nr. 138/2004", se precizeaza intr-un comunicat al Ministerului Finantelor.

Tot de la 1 iunie, ar fi trebuit sa se introduca taxa pe valoarea adaugata de 9% pentru biletele la cinematograf si de 19% pentru organizarea de spectacole in scopul obtinerii de profituri, pentru societatile de cablu si pentru societatile de radio si TV, cu exceptia celor publice.

Legea la tipar

In aceste conditii, ramane de vazut cat de clara va iesi de la tipar forma finala a legii, atat timp cat pana pe 31 mai intermediarii de pe piata de capital (n.r. - brokerii) care trebuie sa retina si sa vireze la stat impozitul pe castigul din tranzactiile bursiere, nu stiau cum se va aplica aceasta taxa in acest an. Mai mult, nici cota de impozitare nu este foarte bine cunoscuta.

Variantele de lucru vehiculate in piata de capital erau: impozitarea cu 1% a castigului din fiecare tranzactie si cu 16% a celui din vanzarile din portofoliu la sfarsitul lui 2005 sau 1% la fiecare tranzactie si 10% la portofoliu la sfarsit de an. "In acest moment, nu stim ce sa raspundem la intrebarea clientilor referitoare la impozitarea castigurilor obtinute pe Bursa.

Cea mai vehiculata varianta este, acum, cea cu 1% impozit pe tranzactie si 16% pe portofoliu la sfarsitul lui 2005. Daca la regularizarea de la sfarsit de an se constata ca investitorul are de platit un impozit mai mare decat cel retinut deja, acesta va trebui sa plateasca diferenta.

In cazul in care investitorul a platit mai mult decat ar fi trebuit, atunci statul ar trebui sa ii returneze diferenta. Sper ca modul de impozitare sa fie clarificat cat mai curand pentru a nu se ajunge la o taxare retroactiva", declara pentru ZIUA Razvan Pasol, presedintele companiei Intercapital Invest cu numai o zi inainte de preconizata intrare in vigoare a impozitelor majorate.

In aceste conditii, brokerii au luat-o inaintea Guvernului, si au afirmat ca vor retine tot 1% impozit pe castigul obtinut din vanzarea actiunilor clientilor, si asteapta sa vada ce se va intampla pana la sfarsitul anului.