Uniunea Europena isi va desfasura activitatea normal si ratificarea Constitutiei trebuie sa continue, desi discutiile de peste doua saptamani la Consiliul European nu se anticipeaza nici atat de calme, nici atat de simple, relateaza corespondentul Radio Romania Actualitati la Bruxelles.

Presedintele in exercitiu, premierul luxemburghez, Jean-Claude Juncker, conteza pe realismul liderilor europeni, care vor trebui sa transmita lumii atunci mesajul clar ca UE functioneaza.

Daca teama olandezilor a fost mai puternica decat visul, cum se exprima presedintele Parlamentului European, Josep Borrell, in schimb Jean-Claude Juncker crede ca exista un deficit de pedagogie europeana si ca liderii ar trebui sa se implice mai mult in dezbaterea despre Constitutie.

Apararea Constitutiei si normalitate in viata Uniunii a cerut si liderul socialistilor europeni, Martin Schultz, la fel ca si Hans-Gert Poterring, liderul grupului Partidului Popular. In schimb, liderul liberalilor, Graham Watson, cere responsabililor Uniunii sa faca proba capacitatii de a conduce si sa spuna ce vor face dupa cele doua esecuri.