Un raport al Curtii de Conturi arata ca, asemenea conducerii SRTV, si cea a Radioului public a ales sa plateasca unele cabinete de avocatura pentru consultanta, desi are juristi incadrati in cadrul societatii. Documentul precizeaza si faptul ca au fost acordate majorari salariale angajatilor SRR fara ca activitatea acestora sa fie evaluata vreodata.

In documentul Curtii de Conturi se mentioneaza ca, in unele cazuri, SRR a platit unor cabinete de avocatura onorarii pentru consultanta si asistenta juridica, „fara a avea in vedere principiile calitatii gestiunii, respectiv al economicitatii, eficacitatii si eficientei".

SRR a platit pentru serviciile a cinci cabinete de avocatura peste patru miliarde de lei in cursul anului trecut, in conditiile in care veniturile brute realizate, in aceeasi perioada, de cei trei juristi ai societatii, dintre care doi erau stagiari, au fost de aproape doua miliarde de lei.

Tot Curtea de Conturi a sesizat faptul ca majorarile salariale din Societatea Romana de Radiodifuziune au fost acordate nedifentiat intregului personal, fara o evaluare a performantelor acestora.

Raportul de audit a SRR a fost inaintat comisiilor pentru cultura si celor de buget-finante ale parla-mentului, asemenea documentului elaborat in cazul televiziunii publice.

Reprezentantii SRTV au fost singurii care, pina acum, au contestat criticile aduse de Curtea de Conturi.

Conducerea societatii sustine ca toate deciziile financiare privind fondurile de protocol au fost luate dupa consultarea Ministerului Finantelor, iar pentru cele legate de programul de lucru, sporurile salariale si salariul presedintelui director general a fost cerut sfatul Ministerului Muncii.

In ceea ce priveste alocarea a 500 de milioane de lei pentru servicii oferite de cabinete de avo-catura, conducerea SRTV sustine ca dintre cei noua juristi angajati, patru sint arondati centrelor teritoriale si ca a avut nevoie de ajutor suplimentar, avind in vedere numarul mare de angajati si „nevoia de specialisti pe diferite domenii juridice".

Controlul Curtii de Conturi la cele doua institutii a fost solicitat de comisiile de cultura si de buget-finante ale parlamentului. Acestea au respins, saptamina aceasta, rapoartele de activitate pe 2004 depuse de SRTV si SRR. Daca documentele vor fi repinse si de plenul parlamentului, conducerea celor doua institutii este considerata, de drept, demisa.