Nea Oghina este delegat cu procura sa puna pe picioare ferma de melci a unui roman care munceste in Italia. Investitia a costat 13.000 de euro si va fi amortizata la anul. In 2007, a calculat un profit de 18.000 de euro. Din acesta, lui nea Oghina ii revin 10%.

Costinel Florea munceste in Italia de zece ani, impreuna cu sotia sa. Anul acesta s-a gandit sa investeasca o parte din banii stransi, 13.000 de euro, intr-o ferma de melci, pe care sa o puna pe picioare in Romania. Clima in zona Iasilor este perfecta pentru cresterea molustelor.

A facut contract cu firma italiana "La Casa Della Lumaca", careia ii va vinde melcii dupa prima productie, si l-a delegat pe horticultorul pensionar nea Oghina sa se ocupe de afacerile lui.

NORME EUROPENE. Batranul a cumparat 4.000 de metri de pamant si i-a impartit in doua sectoare: de reproductie si, respectiv, de crestere si ingrasare. Firma italiana vrea sa fie sigura de marfa pe care o va cumpara, astfel ca a oferit materia prima cu care romanii sa demareze afacerea.

Nea Oghina asteapta din Italia, in ladite, 12.000 de melci, pe care ii va pune in rigole create special pentru acestia si pe care a plantat doar ce impune Uniunea Europeana: trifoi, cicoare cu ridichie, salata, floarea-soarelui, rapita, sfecla si trifoi. Dupa normele europene, acestea trebuie semanate la anumite distante unele de altele.

"Daca nu pui ce plante vrea italianul, nu-ti mai cumpara melcii", explica horticultorul. Din toata investitia, semintele pentru plante au fost cele mai scumpe, costand in jur de 50 de milioane pe an. Pe un metru patrat de pamant vor locui la inceput 14-16 melci.

Fiecare dintre acestia va depune cam 100 de oua, astfel ca, in decurs de 18 luni, pentru fiecare metru patrat investit, nea Oghina va obtine patru kilograme de melci, adica 4,5 euro la kilogram.

CONSTRUCTIA FERMEI. A muncit nea Oghina la punerea fermei pe picioare 18 zile, de la 5:00 dimineata pana tarziu in noapte. Stie asta exact, pentru ca are un carnetel in care-si noteaza totul, "ca un adevarat afacerist". Nu este raspuns la intrebare pe care sa nu-l citeasca de pe foile agendei.

"Daca il pierd, nu-mi fac probleme, ca mai am unul acasa", spune batranul si continua sa urmareasca cu degetul pe foaie profitul din primul an, de peste 16.000 de euro si pe cel din 2007, de 18.000 de euro.

Din acesti bani el va primi un procent de 10%, ca, deh, doar a muncit, a facut si WC modern la ferma, si birou, "ca la europeni", spune, si indica mandru spre o camaruta din scanduri, din a carei podea ies buruieni. "Melcii beau roua", explica nea Oghina si ne arata tasnitoarele de apa alimentate din fantana sapata tot de el. "Aici or sa fie melci ecologici, care mananca numai ce trebuie.

Noi nu stropim cu nimica. Am pus in pamant doar 250 de grame de carbonat de calciu, pentru cochilie, asa mi-o trimis vorba de la Institutul de melci din Torino. Da’ eu nu-i dau cu nimica..."

AMBITIE. Batranul a inceput sa iubeasca melcii si sa vada in ei o afacere prospera. Are niste bani pusi de-o parte, cu care-si va cumpara 5.000 mp de pamant si isi va face propria lui ferma, vecina cu a lui Costinel Florea. Nu-i ajung banii, dar este hotarat sa obtina fonduri europene.

Nici nu mai stie de cate ori a fost la Iasi, "la baietii de la SAPARD" de la care a primit si "cartulia de instruire". Nu l-a speriat documentatia multa de care este nevoie si nici nu va apela la o firma de consultanta care sa-l ajute la intocmirea proiectului. Va face totul singur. "Eu sunt expert tehnic in agricultura generala, am fost director pe sectorul agricol Iasi cand era pecereu’.

Am fost inginer-sef si presedinte la CAP Tomesti in ’72. Am plantat vii si livada...", incepe nea Oghina sa-si depene viata. Ajunge si la momentul cand s-a dus la supermarket si a cumparat cu 500.000 de lei 200 de grame de melci la conserva. Voia sa stie pe ce va da bani la anul.

CONCURENTA. Alaturi de ferma batranului horticultor, un tanar de 30 de ani, Liviu Croitoru, si-a facut si el ferma lui. A luat in arenda patru hectare de pamant de la biserica si "s-a apucat sa ne imite pe noi. Dar n-o sa-i mearga, o face dupa ureche", spune nea Oghina cu invidie. Liviu colaboreaza insa cu Asociatia romana a Crescatorilor de Melci.

Asociatia are si ea contract cu o firma italiana careia ii vinde melcii. Diferenta dintre fermele celor doi vecini consta in speciile de melci. Nea Oghina creste melci scumpi, dar mici si usori, iar Liviu creste melci ieftini, dar mai grei.

Tanarul fermier a venit cu ideea tot din Italia, unde a muncit sase luni: "Acolo sunt foarte multe ferme, dar italienii cumpara de la noi, pentru ca ei nu-si mai pot acoperi consumul si pentru ca solul romanesc este foarte bun la asa ceva". Nea Oghina adauga si el un alt motiv: "mana de lucru ieftina".

Liviu zice insa ca pretul melcilor este dat de bursa din Franta, unde melcii se vand cel mai bine.