Extremistul Vadim Tudor isi urmeaza inventatorul si, pina la un anumit moment, protectorul. La fel ca Ion Iliescu, si C.V. Tudor e la apusul carierei sale politice. Scandalurile in lant care explodeaza, constant, in (P)PRM sint dovada limpede a faptului ca inca una dintre dihaniile postcomunismului romanesc isi traieste agonia.

Actualul PPRM, posibil viitor PRM, nu mai e din acest timp. E o dihanie politica pe care scrie „expirat". E adevarat ca, si atunci cind a fost creat, acest partid lasa in urma lui un miros fetid. Numai ca, la acea vreme, damful PRM era util celor care administrau, cu mina forte si cu maximum de beneficii, un sistem promiscuu.

(P)PRM e la sfirsit, in primul rind, pentru ca liderul sau e consumat. Aceasta formatiune politica a urmat mereu metabolismul liderului sau.

Singurul accident produs in toamna anului trecut, cind partidul a obtinut un scor electoral putin mai mare decit liderul sau, nu e, in cel mai rau caz, decit o exceptie care confirma o regula; privind insa realist lucrurile, a fost mai degraba o inginerie politica bine lucrata, pentru a induce tensiune in aceasta structura politica. Vadim Tudor si-a consumat creditul.

El e, in acest moment, unul dintre cele mai inconsistente personaje politice care evolueaza pe scena noastra politica. Ideile pe care le-a imbracat cindva si care i-au dat oarecare stralucire au fost invalidate de realitate, cind nu au fost aruncate la cos de insusi cel care le-a facut celebre. In conditiile in care C.V.

Tudor e un clovn de care nu mai rid nici macar copiii, situatia e din cale-afara de trista pentru partidul sau.

Asa cum s-a intimplat cu Petre Roman si cu Emil Constantinescu, e previzibil ca si peste Vadim Tudor se va asterne, usor-usor, uitarea. Vor mai fi, desigur, stiri cu el, dar nu va mai speria pe nimeni. Cine va mai avea suficient de mult umor se va amuza de ridicolul in care va inota acest personaj. Chiar daca tribunul va mai incerca sa ne agreseze memoria, sansele lui de reusita vor fi minime.

Tudor are, neindoielnic, ceea ce merita. El nu e nici cultivat, nici consecvent, nici ferm. E un impostor pe care din ce in ce mai multi il percep ca atare.

Foarte probabil, Vadim Tudor va reveni in forta in fruntea PRM. Pentru o vreme, va mai fi liderul extremismului romanesc. Dar nu pentru mult timp. Extrema secolului al XXI-lea are in Europa alt fel de lideri. C.V. Tudor nu poate face parte din rindul acestora. E, si in acest caz, vorba despre limitele limbajului care sint limitele gindirii si care pun, prin urmare, granitele lumii unui om.