Victoria crestin-democratilor in alegerile din Germania nu pare sa fie chiar un dezastru pentru Romania, asa cum anunta declaratiile europarlamentarului bavarez Markus Ferber, care amenintase cu inghetarea procesului de aderare.

Intr-un interviu acordat "Romaniei libere", Hans-Gert Pottering, liderul celui mai numeros grup din Parlamentul European, cel al PPE, spune ca Romania va gasi intelegere si daca la Berlin va fi un guvern crestin-democrat.

Personajul-cheie, ce ar putea fi favorabil Romaniei, este candidatul crestin-democratilor pentru functia de cancelar, Angela Merkel, care a trait 35 de ani in fosta Germanie comunista si care ar putea intelege mai bine dificultatile fostelor tari socialiste. Hans-Gert Pottering explica si in ce masura s-a complicat situatia Romaniei dupa respingerea Constitutiei UE in Franta si Olanda.

Rep - Ce consecinte are asupra Romaniei respingerea Constitutiei europene in Franta si Olanda?

Hans-Gert Pottering - Cred ca trebuie sa vedem posibilele consecinte pentru Romania si Bulgaria in contextul intregii Uniuni Europene.

Cred ca este un sentiment crescand in Uniunea Europeana, pe care-l au cetatenii Uniunii Europene in anumite tari precum Franta sau Olanda, dar si in Germania si in alte state, ca nu putem extinde tot mai mult Uniunea Europeana si ca trebuie sa dam un raspuns unde sunt frontierele Uniunii Europene? Dar asta nu ar trebui sa afecteze atat de mult aderarea Romaniei si Bulgariei, pentru ca aceste doua

tari sunt in grafic, tratatele au fost semnate si nimeni nu pune sub semnul intrebarii aderarea Romaniei si a Bulgariei. E doar problema datei la care Romania si Bulgaria vor adera si cred ca aceasta depinde de ambele tari. Iar sfatul meu este sa continuati procesul de reforma.

Cu cat faceti mai mult, cu cat dovediti mai mult ca faceti tot ce depinde de voi, cu atat mai mult veti diminua criticile. Asa ca sfatul meu este: faceti tot ce e posibil pentru a indeplini criteriile.

Zana cea buna, Angela Merkel

Rep - Colegul dumneavoastra bavarez, europarlamentarul Markus Ferber, liderul grupului Uniunii Crestin Sociale Bavareze, a amenintat Romania si Bulgaria cu inghetarea procesului de aderare. Ar trebui sa se teama Romania de o victorie, la toamna, a crestin-democratilor si social-crestinilor (CDU-CSU) in alegerile anticipate din Germania?

Hans-Gert Pottering - Cred ca Europa va primi un nou impuls cu un guvern CDU-CSU in Germania, condus de cancelarul Angela Merkel (n.red. - candidata crestin-democratilor germani care-l va infrunta pe cancelarul socialist Gerhard Schroeder). Angela Merkel are o intelegere profunda a Europei, a nevoii de unitate a Europei. Ca persoana, traind majoritatea vietii ei in fosta RDG...

ea are acum 50 de ani, si pentru 35 de ani a trait sub comunism in Germania de Est, ea are o simpatie si o intelegere profunde pentru toate tarile care au suferit sub regimul comunist. Si eu cred ca ea va intelege Romania.

In august se decide aderarea la PPE

Rep - Aveti doua partide care va bat la usa. Care e mai aproape de a deveni asociat al Partidului Popular European, Partidul Democrat - fosta formatiune a presedintelui Basescu sau fostul Partid Umanist?

Hans-Gert Pottering - Nu as spune ca un partid sau altul e mai aproape sau ca va deveni membru mai curand. Noi avem o procedura clara, iar aceasta procedura ilustreaza valorile si principiile noastre.

Iar noi avem deja doua partide romanesti in PPE: partidul primarului Ciuhandu, care este un excelent primar al Timisoarei si mi-as fi dorit ca el sa obtina 30%, 40% sau chiar mai mult, dar din pacate nu are, desi domnul Ciuhandu este o persoana excelenta, foarte capabila si convingatoare, deci acest PPCD este membru al PPE si apoi avem si UDMR.

Noi salutam faptul ca Partidul Conservator si Partidul Democrat isi manifesta deschiderea catre PPE. Dupa ce Partidul Democrat isi va fi tinut congresul, cred ca e pe 25 iunie, ei pot cere sa devina membri ai Partidului Popular European. Atunci vom studia cu atentie programul, structurile partidului si trebuie sa folosim procedurile noastre. Va fi la fel pentru Partidul Conservator.

Noi speram ca acest proces se va incheia pozitiv, dar nu poti da rezultatele acestui proces, inainte de a-l fi inceput.

Rep - Dar cand veti lua o decizie?

Hans-Gert Pottering - Sper sa o putem lua cu o luna inainte de a primi observatorii Romaniei in Parlamentul European.