In decurs de numai patru zile, Uniunea a primit doua lovituri dure din partea Frantei si Olandei. Dupa ce, duminica, francezii au respins cu 55% Tratatul Constitutional, miercuri a fost randul olandezilor sa spuna Nu, in proportie de 61,6%. Prezenta la urne a fost de 63%.

Respingerea Tratatului Constitutional de catre Olanda, tara fondatoare a Uniunii Europene, ca si Franta, este considerata de catre analistii politici drept o lovitura mortala data proiectului european. „Alegatorii au dat un semnal clar, care nu poate fi inteles gresit. Trebuie sa facem tot posibilul pentru a-i implica pe cetateni in Europa viitorului.

Cabinetul se va angaja pentru aceasta misiune", a declarat premierul olandez Jan Peter Balkenende, la scurt timp de la anuntarea rezultatului referendumului. „Referendumul a fost initiativa Parlamentului si acum parlamentul trebuie sa decida ce urmeaza sa se intample", a mai adaugat Balkenende.

Printre personalitatile care au comentat rezultatul referendumului din Olanda s-a numarat si presedintele francez Jacques Chirac, care a spus ca decizia olandezilor a subliniat ingrijorarea oamenilor fata de viitorul Uniunii. Chirac a afirmat ca acest subiect trebuie discutat la viitorul summit al UE de la Bruxelles, din 16-17 iunie.

„Franta a dat o palma pe obrazul stang al Europei, iar olandezii au palmuit obrazul drept", a declarat euro-deputatul liberal Graham Watson, care a subliniat astfel criza prin care trece Uniunea Europeana.

„Rezultatul referendumului din Olanda era previzibil, dar nu schimba deloc pozitia noastra. Vom merge inainte cu ratificarea Tratatului constitutional", a declarat premierul Cehiei, Jiri Paroubek. In schimb, presedintele ceh Vaclav Klaus, un critic al Tratatului european, a spus ca reactia olandezilor dovedeste ca exista un curent puternic contra Constitutiei.

„Daca despre votul din Franta s-ar fi putut spune ca a fost o intamplare, acum nu se mai poate spune la fel, dupa rezultatul referendumului din Olanda", a mentionat Klaus.

Totusi, in aceasta atmosfera sumbra a aparut si o veste buna: parlamentul Letoniei a ratificat Tratatul constitutional, devenind al zecelea stat care ia o asemenea decizie. Dintre cei 82 de deputati prezenti la sesiunea de ieri, 71 au votat pentru Tratatul constitutional, cinci impotriva documentului, iar sase s-au abtinut.

Ministrul leton de externe, Artis Pabriks, a spus ca tara sa, care a aderat la Uniune pe 1 mai 2004, a transmis un mesaj clar statelor fondatoare ale Uniunii Europene, potrivit caruia extinderea trebuie sa continue. „Cu votul nostru vrem sa spunem ca noi credem in Europa", a declarat Pabrikis.

La randul sau, presedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso, a cerut celorlate state membre ale UE sa continue procedurile de ratificare.

De asemenea, Comisarul european pentru extindere, finlandezul Olli Rehn, este ferm pe pozitii: „Vom continua politica de extindere".

Un serios semnal de alarma a fost tras de presedintele in exercitiu al Uniunii Europene, premierul luxemburghez Jean-Claude Juncker. El s-a declarat „ingrijorat" cu privire la referendumul asupra Constitutiei europene care va avea loc in tara sa la 10 iulie. Referendumul din Luxemburg va avea loc pe data de 10 iulie, cand se va vedea daca „buturuga mica" va rasturna constitutia europeana.

In ultimele luni, adversarii Constitutiei au castigat teren in Luxemburg, iar ultimele sondaje de opinie ii crediteaza cu 41%. Ministrul luxemburghez al Economiei, Jeannot Krecke, a recunoscut, la randul sau, ca Guvernul este ingrijorat.

Ultimul referendum a avut loc in Luxemburg in 1937, fiind organizat pe tema scoaterii in ilegalitate a Partidului Comunist. Rezultatul inregistrat atunci a fost devastator pentru Cabinet.

Presa internationala a comentat si rezultatele votului din Olanda.

„Financial Times": „Europa in agitatie". „Josè Manuel Barroso, presedintele Comisiei Europene, sustine o serie de convorbiri in regim de criza cu liderii politici referitoare la urmatorii pasi pentru Constitutia europeana, dupa lovitura data de olandezi".

„Washington Post": „Constitutia europeana este respinsa de alegatori in Olanda".

„Le Figaro": „Nu-ul olandez, un nou soc european".

BBC: Uniunea Europeana se lupta sa salveze Constitutia.

„Daily Telegraph": „Acum olandezii spun Nu".

CNN: Europa agonizeaza din cauza Constitutiei europene.

In articolul, „Atentie, se inchid usile", cotidianul rus „Izvestia" scrie ca rezultatul referendumului din Franta si Olanda va conduce la modificarea politicii UE fata de extindere. „Bucuresti si Sofia vor ramane gari terminale ale expresului estic al UE", noteaza „Izvestia".