Samir Kassir, 45 ani, unul dintre cei mai renumiti gazetari libanezi, care s-a opus prezentei armate siriene in "Tara Cedrilor", a decedat, ieri, intr-un atentat atribuit aliatilor Damascului. Evenimentul a provocat un adevarat soc in Liban, unde, in ultima vreme, s-au consemnat mai multe actiuni teroriste, in special in zona locuita de crestini in Beirut si imprejurimi.

Atentatul de ieri intervine la 109 zile dupa asasinarea fostului premier Rafic Hariri si la cinci zile dupa debutul alegerilor legislative. Gazetarul a murit pe loc in urma exploziei masinii sale, aflata chiar in fata domiciliului sau din cartierul crestin Ashrafieh, din estul Beirutului. Deflagratia a fost atat de puternica incat a afectat un supermarket si o scoala din apropiere.

Samir Kassir avea nationalitate franceza si lucra la ziarul An-Nahar, fiind si profesor de stiinte politice la Universitatea Saint-Joseph. Scria frecvent articole impotriva Damascului, fiind un apropiat al opozitiei siriene. De altfel, ultimul sau articol a aparut la 27 mai si se intitula "Gafa dupa gafa", el denuntand cu putere "continuarea represiunii in Siria".

In plus, era unul dintre membrii fondatori ai miscarii libaneze de opozitie "Stanga democratica", ce a facut parte din coalitia partidelor democratice de opozitie, care au jucat un rol major in retragerea recenta a trupelor siriene din Liban dupa aproape 30 de ani de prezenta neintrerupta. Era si un aparator al cauzei palestiniene.

Dupa ce, la 14 februarie, Rafic Hariri a fost ucis intr-un atentat, soldat cu alte 20 de victime, au avut loc actiuni teroriste care ar putea afecta echilibrul, pacea si eforturile de reconstructie a tarii de dupa sangerosul si lungul razboi civil ce a afectat Libanul din 1975 pana in 1990.

In ce-l priveste, jurnalistul Samir Kassir este ultimul sosit pe lista victimelor consemnate in urma unor atentate cu masini-capcana la Beirut si in alte localitati.