Rusia va lua masuri adecvate in caz ca Statele Unite sau orice alta tara vor realiza planuri de militarizare a spatiului, a declarat ministrul rus de Aparare, Serghei Ivanov. "Pozitia Rusiei in aceasta problema a ramas neschimbata de zeci de ani: suntem categoric impotriva militarizarii spatiului.

Daca o tara va incerca sa urmeze un asemenea plan, cu siguranta ca vom raspunde in mod adecvat", aprecia ministul rus, citat de ITAR-TASS. Serghei Ivanov a facut aceste declaratii la Baikonur, unde se afla pentru aniversarea a 50 de ani de la infiintarea centrului spatial.

"Baikonur nu este singurul centru spatial al Rusiei (acesta a fost inchiriat pe 49 de ani de la Kazahstan). Recent, am lansat numeroase nave militare de pe alte centre (precum Plesetk, in nordul european al Rusiei si Svobodni in regiunea Amur). Aceasta nu inseamna ca vom reduce apararea si operatiunile de securitate de la Baikonur", aprecia Ivanov, citat de RIA Novosti.

Potrvit oficialului de la Moscova, nu exista planuri de a retrage regimentele si batalioanele de la Baikonur.

De asemenea, ministrul a specificat ca Rusia va fi gata sa discute problema armelor nucleare tactice doar atunci c‚nd tarile care detin asemenea arme si le vor retrage pe teritoriile lor nationale.

Ministrul a aratat, comentand propunerea unui senator american, de a interzice armele nucelare tactice ca Rusia este singura tara care detine astfel de arme pe teritpriul sau national, spre deosebire de celelalte natiuni.