Noua editie a tirgului destinat firmelor mici si mijlocii arata ca un tirg al bancilor. Oferta de finantare este din ce in ce mai bogata, insa nu aduce nimic nou.

Ieri s-a deschis a 4-a editie a Tirgului IMM-urilor. Obiectivul principal al acestui tirg este identificarea tuturor institutiilor financiare, a societatilor de investitii care au legatura cu IMM, potrivit lui Ovidiu Chirovici, presedintele Agentiei Nationale pentru Intreprinderi Mici si Mijlocii. Noutatea tirgului este numarul mare de societati de finantare pentru IMM.

„Anul acesta s-au prezentat aproape cu 50% mai multe firme de finantare, oferta pentru IMM fiind din ce in ce mai variata", spune Chirovici. Pe linga banci, o alta noutate o constituie participarea Biroului de Informare si de Implementare a Strategiilor Europene. Care ofera consultanta pentru IMM in ceea ce priveste implementarea normelor europene.

Obtinerea de finantari nerambursabile

Programul TIMM pune accentul si pe obtinerea de finantari nerambursabile de catre IMM. „Dupa integrarea Romaniei IMM-urile vor avea posibilitatea de a contracta mai multe fonduri nerambursabile.

Insa avem o problema care trebuie rezolvata, si anume greselile pe care le fac solicitantii de credite nerambursabile", spune Ovidiu Nicolescu, presedintele Consiliului National al Intreprinderilor Private. Potrivit autoritatilor, acestea inca mai au probleme cu intocmirea de proiecte, desi s-au facut mai multe programe de management al proiectelor cu finantare nerambursabila.

Un alt fel de management

Nici managementul firmelor nu este ignorat in cadrul tirgului. TIMM ofera un nou tip de management pentru firme, managementul calitatii. „Acest tip de management este diferit. El are ca scop principal calitatea", spune Tatiana Chirosca, reprezentant al Societatii Romane pentru Asigurarea Calitatii.