Fostii proprietari ai caselor nationalizate vor fi despagubiti de statul roman cu actiuni la Fondul "Proprietatea" care include si creante ale acestuia asupra mai multor tari asiatice si din Africa. Printre acestea, Republica Centraficana, Somalia, Libia, Cuba. "Despagubirile trebuie sa fie reale, la valoarea de piata. In acest sens este strict necesar ca actiunile sa fie listate.

Fondul va trebui sa fie lichid, sa aiba active cu valoare cuantificabila", a punctat avocatul unei importante case de avocatura din Romania cateva dintre conditiile minimale pentru ca actiunile Fondului sa constituie o despagubire reala a proprietarilor deposedati. Aceeasi problema se pune si in cazul creantelor statului roman, recuperarea lor fiind incerta.

Pe langa creantele financiare ale Romaniei asupra a 15 tari, dezmostenitii vor mai primi prin intermediul Fondului "Proprietatea" drepturi asupra a circa 100 de societati comerciale. Printre acestea societati care an de an inregistreaza pierderi fiind subventionate de la bugetul de stat (CFR SA si Metrorex SA).

Proiectul de lege prevede constituirea Fondului "Proprietatea" sub forma de societate de investitii in termen de sase luni de la intrarea in vigoare a legii si listarea actiunilor emise de acesta la Bursa de Valori Bucuresti.

Ipoteza de a primi actiuni in schimbul proprietatilor nationalizate este puternic criticata de proprietari in conditiile in care initiativa legislativa nu prevede deocamdata cum se va stabili valoarea actiunilor, cat de "lichide" vor fi acestea.