Ionut Popescu, ministrul Finantelor Publice, a recunoscut, joi, in cadrul emisiunii "Romania la raport", realizata de Carol Sebastian la Radio MIX FM, ca si Ministerul Finantelor Publice are o parte de vina in ceea ce priveste balbaielile din ultimile zile ale autoritatilor privind noul Cod Fiscal.

Intrebat care este aceasta parte de vina, Popescu a spus ca "nu am anticipat ca in Parlament dezbaterile se vor prelungi". "Poate trebuia sa lasam un timp mai indelungat pentru dezbateri, sa avem in vedere ca dezbaterile vor fi mai aprinse, a mai spus el.

Intrebat daca nu cumva trebuia ca noul Cod Fiscal sa intre in vigoare pe 1 iunie, ministrul a raspuns "Da. Asa trebuia. Noi ne-am dorit chiar, ca el sa intre in vigoare la 1 mai.

Din pacate s-au prelungit lucrurile prea mult in Parlament, de aceea a fost nevoie si de o prima prelungire de la 1 mai la 1 iunie, pentru ca intr-o luna de zile proiectul de lege nu trecuse macar, nici prin nici una din camerele Parlamentului". Asta este. Guvernul nu are decat sa se supuna modului de lucru al Parlamentului si de a respecta forma care a iesit din Parlament este de discutat.

Ea difera in unele locuri substantial de ordonanta din Guvern, dar Parlamentul este forul legiuitor si noi nu avem ce face decat sa respectam acesta forma", a continuat Ionut Popescu.

Ministrul Ionut Popescu recunoaste ca sunt intarzieri in ce priveste respectarea unor termene convenite cu UE

Ionut Popescu s-a referit si la posibilele avertismente din partea UE cu privire la nerespectarea unor termene convenite in relatia cu UE.

El a declarat ca "mai sunt lucruri de modificat la Legea achizitiilor publice astfel ca acestea sa se faca cat mai transparent sa nu mai poata exista licitatii trucate asa cum se stie ca au existat in anii din urma si probabil ca mai exista si acum".

Intrebat daca sunt astfel de intarzieri, Ionut Popescu, a raspuns ca "din cate stiu eu la MFP, masura in care suntem intr-o oarecare intarziere tine de Codul Vamal si de unele prevederi pe care va trebui sa le aiba si Codul Penal, astfel ca vemesii sa poata face si ei niste investigatii. Ele de fapt, sunt acum la avizat la Ministerul Justitiei".

Intrebat din nou, ce inseamna "o oarecare intarziere", el a spus ca "de la bun inceput unele termene care sunt asumate si care sunt pe aceasta lista au fost stabilite usor intr-un mod heirupist".

"Este evident, noi acum trebuie sa respectam aceste termene sau sa explicam celor de la UE motivele acolo unde sunt motive si unele termene sa fie decalate, eu stiu, cu cateva luni de zile, dar evident nu se pune problema respectarii lor", a mai spus Popescu.

Ionut Popescu a facut aceste afirmatii in cadrul emisiunii "Romania la raport", realizata de Carol Sebastian la Radio MIX.

In acelasi context, ministrul a mai declarat ca in ceea ce priveste domeniul impozitarii nu stie la ce s-ar putea referi posibilele avertismente.

Totusi, el a spus ca a avut discutii cu comisarul european pe probleme de concurenta, deoarece "sunt intr-adevar unele probleme si care vin din trecut si pe care trebuie sa le rezolvam in ceea ce priveste ajutorul de stat pe care il primesc unele companii".