Sentinta finala in dosarul asasinarii liderului sindical de la Tepro Iasi, Virgil Sahleanu. Inalta Curte Suprema de Casatie si Justitiei i-a condamnat pe criminali si pe cei care au planuit asasinarea sindicalistului la 98 de ani de inchisoare.

Virgil Sahleanu, liderul sindical de la fosta uzina Metalurgica din Iasi, a fost ucis pe 7 septembrie 2000, in scara blocului in care locuia.

Sindicalistul era cel mai inversunat adversar al privatizarii societatii. El organizase zeci de greve si proteste la adresa investitorului ceh Zelezarny Veseli, pe care il acuza ca vrea sa falimenteze fabrica.

Conducerea firmei a decis atunci sa ii inchida gura definitiv sindicalistului si s-a ajuns la asasinarea acestuia. Irinel Bahna si Ioan Tofan, doi dintre bodyguarzii care asigurau paza societatii, au fost desemnati sa il ucida pe sindicalist.

In urma anchetei, s-a descoperit ca in organizarea atentatului au mai fost implicati directorul de la Tepro, reprezentantul investitorului ceh si directorul firmei de paza. Dupa cinci ani de procese, judecatorii au decis ieri sa ii condamne pe cei doi asasini la 48 de ani de inchisoare.

Seful firmei de paza Protect din Vaslui, Catalin Ciubotaru, va sta dupa gratii 17 ani, iar adjunctii sai, Valentin Blanita si Gelu Spuma, au fost condamnati la cate 5 ani inchisoare pentru asociere in vederea savarsirii de infractiuni si complicitate la infractiunea de omor calificat.

Reprezentantul investitorului ceh, Frantisek Priplata, acuzat de instigare la omor calificat, a fost condamnat la 8 ani de inchisoare si 5 ani de interzicere a unor drepturi, iar fostul director de la Tepro, Victor Balan, a primit 15 ani de inchisoare. Decizia Inaltei Curti de Casatie si Justitie este definitiva.