Dupa ce rezultatele referendumului olandez au devenit oficiale si dupa ce luxemburghezii au anuntat ca si in Principat contestatarii Constitutieia Europene sunt din ce in ce mai multi, tonul oficialilor europeni in discutiile cu Romania s-a inasprit.

Cotidianul scrie ca, in ciuda asigurarilor date de oficialii romani ca esecul Constitutiei Europene nu afecteaza data aderarii, comisarul Olli Rehn da Romaniei un „cartonas galben". Jonathan Scheele a vorbit si el de un „risc major", iar seful PPE, Wilfried Martens, a evitat sa mai vorbeasca de o data precisa a aderarii. (HotNews.ro)

Cotidianul (03.06.2005): Schimbare de ton

In ciuda asigurarilor date de oficialii romani ca esecul Constitutiei Europene nu afecteaza data aderarii, comisarul pentru extindere Olli Rehn da Romaniei un „cartonas galben". El ar trebui luat foarte in serios pe fondul „climatului politic din Europa", adauga Rehn.

Jonathan Scheele a vorbit si el de un „risc major", iar seful PPE, Wilfried Martens, a evitat sa mai vorbeasca de o data precisa a aderarii.

Comisarul european pentru extindere, Olli Rehn, de la Bruxelles, si reprezentantul Delegatiei CE, Jonathan Scheele, de la Bucuresti, au avertizat ieri ca Romania nu este tocmai in grafic pentru aderarea la 1 ianuarie 2007.

Romania, alaturi de Bulgaria, urmeaza sa primeasca in curind cite un „cartonas galben" de la Comisia Europeana, dupa cum a informat ieri, la Bruxelles, comisarul pentru extindere Olli Rehn, materializate in „scrisori de avertisment" generate de „deficientele evidente in ceea ce priveste reformele in cele doua tari".

Cele doua scrisori, potrivit lui Rehn, ar trebui luate cit se poate de serios, dat fiind „climatul politic din Europa", reprezentat de respingerea prin referendum a Constitutiei Europene in Franta si Olanda.

Pe fondul scepticismului in crestere fata de proiectul european, determinarea Romaniei si Bulgariei trebuie sa fie de acum incolo totala in aplicarea reformelor „pentru a evita recurgerea la clauze de salvgardare", care ar amina pentru 2008 aderarea, a mai afirmat responsabilul european.

Scheele: „Risc major"

La Bucuresti, ocazionat de reuniunea PPE, reprezentantul Executivului de la Bruxelles, Jonathan Scheele, a transmis si el un mesaj in acelasi spirit. El a insistat ca „guvernul si Romania nu isi pot permite sa piarda nici o singura zi, pentru ca fara accelerarea eforturilor in sectoarele-cheie exista riscul major ca Romania sa nu fie capabila sa adere la 1 ianuarie 2007".

Delegatia a inceput deja sa lucreze la monitorizarea indeplinirii conditiilor impuse pe fiecare capitol de negociere, de care va tine cont raportul de monitorizare din toamna al Comisiei Europene. Scheele a enumerat mai multe probleme decit seful sau de la Bruxelles: competitia, ajutoarele de stat, mediul, justitia, lupta anticoruptie, controlul „mai sever" la granita si agricultura.

Scheele a luat in discutie eventualitatea aminarii cu un an a datei aderarii, apreciind ca, daca s-ar intimpla asa, va fi atit in interesul UE, cit si - „in egala masura" - al Romaniei. La reuniunea PPE de la Bucuresti, presedintele PPE, Wilfried Martens, a insistat pe ideea ca „proiectul european se afla intr-o criza acuta in acest moment". Martens a evitat sa vorbeasca de data aderarii.

De unde vin problemele

In privinta luptei impotriva coruptiei, UE insista pe faptul ca nu e de ajuns ca Executivul roman sa emita legi pe banda rulanta, ci pe ideea ca toate aceste acte normative, cum ar fi legea prin care se anuleaza esalonarile si scutirile de la plata datoriilor catre stat, ordonanta privind declararea averilor demnitarilor, reforma justitiei etc., sa fie aplicate.

Bruxelles-ul a atras de multe ori atentia ca mamutii industriali, mai ales cei din siderurgie, nu trebuie sa mai primeasca sprijin de la buget. Aflat recent in Romania, directorul general pentru piata interna al UE, Alexander Schaub, a criticat modul de acordare de ajutoare de stat societatilor din sistemul energetic.

La capitolul mediu, Comisia Europeana constata intirzieri in privinta punerii in aplicare a legislatiei.

Transformarea cartonaselor galbene in rosii pentru domeniile justitie, concurenta si mediu va echivala cu aminarea aderarii. In cazul celorlalte domenii restante, consecinta o reprezinta reducerea fondurilor acordate in momentul aderarii. Revenind la Schaub, acesta a vorbit de problema achizitiilor publice, facind referire la megacontractele EADS si Bechtel.

Tot el a spus ca nivelul pirateriei, al falsificarii programelor software, muzica si filme este „mult prea mare". In cazul agriculturii, Comisia Europeana spune ca sintem in urma cu sistemul de plati computerizat pentru subventiile europene, cit si in aplicarea legislatiei fitosanitare.

(Cotidianul, Mihaela Ganet, Cristian Matache)