Carmen Stancuta si seful ei, Cornel Boldea, cei doi oameni care coordoneaza trenurile prin gara CF Palas din Constanta, au auzit joi dimineata, la ora 10.30, o bubuitura, urmata de o lumina foarte puternica de marimea unei mingi de ping-pong care s-a deplasat prin spatele birourilor. „Totul a durat mai putin de o secunda.

Am crezut atunci ca cineva ne-a aruncat o petarda in birou", a povestit Cornel Boldea. Lucratorii din statie au auzit si ei bubuitura, dupa care au vazut o lumina intensa, mult mai mare decit cea vazuta in Biroul de Miscare. Operatoarea de calcul care se afla la telex sustine ca in timp ce vorbea la telefon a simtit ca o curenteaza foarte usor la ureche.

Pentru citeva secunde, comunicarea cu statia CF Palas a fost intrerupta. A fost nevoie ca panourile TTR si RTF (folosite pentru comunicarea cu celelalte statii) sa fie conectate pe linii auxiliare. Calculatorul pe care rula sistemul Cronos, unde se primesc si se retransmit informatii despre mersul trenurilor, s-a ars.

Unitatea centrala a unui alt calculator, care nici macar nu era in functiune in acel moment, a fost distrusa in intregime. In raportul de consemnare a pagubelor se specifica faptul ca distrugerile au fost provocate de „fenomene meteorologice", lucru confirmat si de Dorin Maer, directorul de infrastructura al CFR.

Fenomene romanesti

Cercetatorii italieni si americani ai fenomenului sustin ca majoritatea fulgerelor globulare s-au produs la intersectia placilor tectonice, in zone muntoase, unde solul este foarte bogat in fier si cupru. In Romania, statiile meteorologice nu au sesizat niciodata existenta unui astfel de fenomen.

Specialistii cerceteaza

Meteorologul Stela Pimedis, de la Centrul Meteo Regional Constanta, a auzit despre acest fenomen: „Am citit cu ani in urma ca, la o statie meteo din Polonia, meteorologul de serviciu a sesizat o sfera alba si un zgomot disipat. Asta se intimpla pe timp de furtuna".

Cercetatorii sustin ca cele mai multe fulgere globulare studiate aveau culoarea alb-albastruie, dar au fost semnalate si fulgere galbui sau rosiatice. Meteorologii de la Centrul Meteo Regional Constanta au inceput sa studieze fenomenul, declarind ca, cel mai probabil, la Constanta vor veni si specialistii in fulgere de la Bucuresti.