Regimul presedintelui sirian Bashar al-Assad are probleme tot mai serioase, dupa asasinarea a doi militanti marcanti pentru democratie.

Sute de opozanti ai regimului libanez au cerut ieri, in strada, demisia presedintelui prosirian Emile Lahoud, in urma asasinarii jurnalistului Samir Kassir, un critic al influentei siriene in Liban, ucis joi, intr-un atentat cu bomba la Beirut.

Demonstrantii au denuntat puterea prosiriana de la Beirut si regimul de la Damasc, considerindu-l pe Lahoud, ca sef al serviciilor de securitate, responsabil pentru crima de joi. Damascul si puterea din Liban - care este pe punctul sa piarda alegerile ce se vor incheia la 19 iunie - au respins orice responsabilitate.

Kassir este prima personalitate ucisa in seria de atacuri demarata in Liban dupa asasinarea fostului premier Rafik Hariri si retragerea militara siriana.

Protestele libaneze la adresa Damascului au fost dublate in Siria de o demonstratie in orasul Qamisli, unde membri ai comunitatii kurde au denuntat asasinarea lui Mohammad Maasuk Haznawi, torturat si ucis in inchisorile siriene, conform Amnesty International.

Vicepresedinte al Centrului de Studii Islamice din Damasc, Haznawi, care sustinea compatibilitatea Islamului cu democratia, a disparut la 10 mai in conditii inca neelucidate.