Va deveni telefonia de ultima generatie mai mult decit un succes tehnologic?

Din 25 aprilie, cind Connex a lansat telefonia 3G, citiva mii de utilizatori s-au abonat la noile servicii. Potrivit oficialilor companiei, cei mai multi utilizatori au fost atrasi de apelul video. Romania este printre primele tarile fruntase din Europa centrala si de est la lansarea serviciilor de video-telefonie mobila.

Chiar daca statele occidentale au lansat 3G in urma cu citiva ani, in tari precum Polonia, Ungaria, Bulgaria, video-telefonia mobila e inca in stadiu de proiect. Specialistii considera ca, pe piata mondiala, 2005 este anul 3G. Se asteapta ca numarul clientilor sa atinga pe plan mondial 70 de milioane, fata de 6,4 milioane, citi erau anul trecut.

Adica, noile servicii au avut, cel putin pina acum, mai mult succes din punct de vedere tehnologic, decit din prisma numarului de clienti atrasi.

Clientii romani de telefonie mobila au fost receptivi la noua tehnologie lansata in Romania de Connex, si anume telefonia de generatia a treia, spun reprezentantii companiei.

„Multi dintre clientii deja existenti isi transforma abonamentul normal in abonament 3G, iar clientii noi sint atrasi sa-si faca direct un asemenea abonament", spune Gabriela Matei, Senior Director Connex pe segmentul de Business Market.

Ce ofera in plus telefonia 3G fata de serviciile deja existente? „Apelul video 3G este unic si duce comunicarea catre un nivel superior, la fel si Internetul la viteza mare - de pina la 10 ori mai mare decit viteza oferita de GPRS", sustine Matei. In perioada urmatoare, Connex planuieste sa extinda serviciile disponibile in sistemul 3G, precum si reteaua de acoperire.

In prezent, convorbirile video nu pot fi efectuate decit daca interlocutorii se gasesc in cele opt orase cu acoperire 3G: Bucuresti, Cluj-Napoca, Timisoara, Brasov, Iasi, Constanta, Craiova si Ploiesti, dar si pe DN 1, intre Bucuresti si Brasov. Daca va exista cerere, Connex va extinde reteaua de acoperire si in alte orase de unde se vorbeste mult.

Vorbesti uitindu-te la telefon

Telefoanele 3G sint echipate cu doua camere video. Una pentru poze si una pentru a te filma atunci cind vorbesti la telefon. Noua generatie de telefonie a desfiintat astfel cliseul telefonului tinut la ureche. Acum, cind vorbesti, trebuie sa te uiti la telefon.

Bineinteles, persoanele care tin la intimitate pot scapa fara a fi vazute de interlocutor. Abonatii 3G pot folosi alternativ atit video-apelurile, cit si apelurile clasice. Evident, costul unui apel simplu este mai mic decit cel al unui apel video. Iar fata de abonatii clasici ai Connex, tarifele la minutul de convorbire in stil clasic este similar.

Insa a tine pasul cu noile tendinte nu este lipsit de costuri. Romanii care vor sa apeleze la serviciile 3G trebuie sa scoata din buzunar citeva sute de euro, cit costa telefoanele speciale.

Orange pariaza pe EDGE

Orange Romania va lansa oferta de telefonie de generatia a treia in 2006. Deocamdata, Orange mizeaza pe tehnologia EDGE (numita, de altfel, si telefonia 2,75G). Serviciul, lansat in octombrie 2004, permite accesul la Internet rapid, urmarirea de programe TV pe telefon, audioconferinta, mesaje multimedia, descarcare de clipuri muzicale, tonuri de apel si continut de divertisment.

Abonatii 3G in Europa

Tara Nr. Nr. operatori clienti

Italia 3 2.819.663

Anglia 5 2.029.800

Suedia 4 430.888

Germania 4 72.700

Spania 3 41.000

Franta 2 28.000

Olanda 2 6.682

Grecia 3 4.450

Belgia 1 1.391

Elvetia 1 500

Clientii 3G, mai putin entuziasti decit oamenii de stiinta

Pe plan mondial, utilizarea 3G nu a fost tocmai un succes, astfel ca, dupa ce au investit miliarde si miliarde de euro in retele, operatorii 3G anuntau la sfirsitul anului trecut o cifra trista, de doar 6,4 milioane de clienti la nivel mondial. Specialistii sint de parere ca aceasta piata abia de acum incepe sa se dezvolte. „Anul 2005 va fi marcat de dezvoltarea serviciilor 3G pe piata mondiala.

Acestea vor avea 70 de milioane de utilizatori, fata de 6,4 milioane - anul trecut", a declarat Imfred de Jong, director in cadrul Nokia Mobile Phones. Producatorii de telefoane prevad ca vom incepe sa cheltuim din ce in ce mai multi bani pe traficul de date de pe telefonul mobil.

Ponderea apelurilor de voce se va reduce de la 88%, cit era in 2003, la 74%, anul acesta, in timp ce traficul de date va creste de la 3% la 10%, spun analistii.