Seful Delegatiei Comisiei Europene la Bucuresti, Jonathan Scheele, a declarat ieri ca principala preocupare in privinta cheltuirii banilor europeni trebuie sa fie aceea de a reduce la un nivel acceptabil neregulile. „Aducerea la zero a neregulilor inseamna sa nu se mai cheltuiasca banii. Prostia e naturala, iar incompetenta exista in fiecare tara", a spus Scheele.

Oficialul european a apreciat ca, in ultimii ani, nivelul de absorbtie a fondurilor europene a crescut foarte mult, dar inca sint sume mari ce trebuie absorbite. Spre exemplu, in cadrul Programului PHARE 2003, care trebuie finalizat pina la sfirsitul lunii noiembrie, s-au contractat in jur de 30a din fonduri.

Nicolae Ivan, secretar de stat in Ministerul Finantelor, sustine ca majoritatea licitatiilor abia acum incep, iar perioada de vara va fi una de virf in contractarea fondurilor pentru acest program. „Cea mai mare problema este lipsa abilitatii de a intocmi proiecte. De asemenea, sint probleme cu asigurarea cofinantarii", a afirmat Nicolae Ivan.

De cheltuirea banilor europeni se arata interesata si societatea civila. Agentia de Monitorizare a Presei a anuntat ieri lansarea Programului de Asistenta pentru o Finantare Sanatoasa. Unul dintre obiective este de a monitoriza corectitudinea utilizarii fondurilor europene.