Respingerea Constitutiei UE de catre francezi si olandezi a zdruncinat serios moneda euro si ameninta procesul de extindere

Dubla respingere a Tratatului constitutional european de catre Franta si Olanda a aruncat Uniunea Europeana intr-o criza profunda, pe fondul careia au reizbucnit dispute mai vechi, cum ar fi cea legata de moneda unica si de rolul pe care il joaca Banca Centrala Europeana (BCE), institutie acuzata voalat de unele guverne ca ar frina dezvoltarea economica a tarilor lor.

Controversele au izbucnit la inceputul saptaminii, cind saptaminalul german „Stern" a relatat despre o intilnire de taina a ministrului de finante Hans Eichel cu presedintele Bundesbank, Axel Weber, si mai multi economisti, la care s-a discutat despre „esecul uniunii monetare".

Citind unul dintre participantii la reuniune, „Stern" afirma ca s-a vorbit inclusiv de prabusirea uniunii monetare si, implicit, de renuntarea la euro.

De teama unor reactii negative ale burselor, imediat dupa aparitia acestor informatii, conducerea Bundesbank a dat publicitatii un comunicat in care se spune ca atit guvernatorul Weber, cit si ministrul Eichel considera introducerea monedei unice drept un succes, excluzind astfel renuntarea la aceasta.

Dincolo de respectivele dezmintiri, in Germania exista serioase nemultumiri legate de politica BCE, in special cea legata de nivelul dobinzilor practicate, mai mari decit cele din perioada in care exista inca marca germana. Dobinzile ridicate frineaza cresterea economica, prevazuta la doar 1% pentru acest an, in timp ce rata somajului a ajuns la 12%.

Italienii, satui de euro

Daca oficialii germani neaga ca ar fi nemultumiti de constringerile impuse de moneda unica, ministrul italian al muncii, Roberto Maroni, a avansat ieri public ideea renuntarii la euro si a reintroducerii in circulatie a lirei italiene.

In opinia sa, cele doua monede ar putea circula o perioada in paralel. „Euro este copilul legitim al modelului european, insa il urmarim cu ingrijorare cum esueaza", a spus Maroni, precizind ca propunerea sa este doar un ecou al nemultumirilor cetatenilor, afectati de cresterile de pret dupa renuntarea la lira italiana.

El a deplins, de asemenea, faptul ca, din pricina regulilor stricte carora trebuie sa li se supuna tarile din zona euro, guvernul italian nu mai poate aplica o serie de masuri pe care le considera necesare, cum ar fi devalorizarea monedei pentru sprijinirea exporturilor.

Unda de soc la burse

Aceasta suita de declaratii pesimiste privind viitorul uniunii monetare a avut reverberatii la bursele europene, moneda unica, si-asa afectata de voturile negative la adresa Constitutiei, scazind ieri puternic fata de dolar. Cursul monedei europene si-a revenit abia spre sfirsitul sedintei de tranzactionare, dupa ce pozitia lui Maroni a fost respinsa de mai multi oficiali.

La bursele europene, euro a fost cotat ieri la 1,228 USD, fiind chiar in usoara crestere fata de cotatiile de joi (1,2183 USD la deschidere si 1,2273 USD la inchiderea zilei bursiere).

Banca Centrala Europeana a respins vehement ideea ca uniunea monetara s-ar putea prabusi dupa respingerea Tratatului constitutional, afirmind ca doreste sa restabileasca increderea cetatenilor UE in euro. „Este o idee absurda, complet nebuneasca", a declarat presedintele BCE, Jean-Claude Trichet.

„Nici un guvern nu a primit un mandat popular pentru a parasi Uniunea Europeana sau zona euro", a avertizat la rindul sau presedintele Bancii centrale a Belgiei, Guy Quadenm, membru al consiliului guvernatorilor BCE.

Politica BCE a fost insa unul dintre principalele motive citate de cei care au decis sa voteze impotriva Constitutiei, alaturi de temerile legate de pierderea identitatii nationale si, mai ales, a suveranitatii, intr-o Europa mult prea extinsa, care au generat un sindrom de „depresie a extinderii", acesta amenintind sa frineze procesul de largire a UE.

Euroscepticii cistiga teren

Marea Britanie se pregateste sa bata al treilea cui in sicriul Constitutiei europene, releva presa londoneza de ieri, potrivit careia, ministrul de externe Jack Straw va anunta luni, in Camera Comunelor, camera inferioara a parlamentului de la Londra, aminarea introducerii legii de organizare a unui referendum asupra Constitutiei europene.

Masura, asteptata de altfel, dupa cum comenteaza „The Independent", va amina desfasurarea unui referendum in Marea Britanie, pina cind Franta si Olanda isi vor schimba „Nu"-ul categoric pronuntat impotriva Constitutiei europene. Curentul eurosceptic este foarte puternic in Marea Britanie, sansele aprobarii Tratatului constitutional in actualul context fiind destul de mici.

O alta amenintare la adresa Constitutiei UE se profileaza si dinspre Danemarca, care va organiza referendumul pentru ratificarea Tratatului pe 27 septembrie. Cel mai recent sondaj de opinie, efectuat saptamina aceasta, arata ca 39,5% din danezi ar vota impotriva Tratatului, fata de numai 30,8% care l-ar aproba, un procent foarte mare - 29,7% fiind inca indecisi.

Alte doua sondaje au aratat scoruri mai strinse (34%-31%, respectiv 42%-36%), insa tot voturile negative ar predomina.