Case vechi de la 1800, care stau sa cada la cel mai mic cutremur, mormane de gunoaie adunate in zonele virane, strazi cu piatra cubica denivelate, sau altele asfaltate si pline de gropi, diverse produse atarnate pe peretii magazinelor pentru a atrage atentia trecatorilor, iar din loc in loc cladiri renovate, strident colorate, fac nota discordanta.

Dintr-un colt se aude un scancet de vioara ragusita: un batranel incearca sa inchege niste acorduri ale unei melodii de odinioara. Din peisaj nu lipsesc insa nici micii si nici manelele. Desi pare mai degraba o mahala de la periferia Capitalei, de fapt, este centrul istoric al orasului. In ultima perioada, a devenit celebru mai mult datorita numeroaselor proiecte de "revitalizare a zonei".

Autoritatile locale au in plan, de cel putin trei ani, un program amplu de reabilitare a acestei zone, dar pana in prezent au reusit doar sa restrictioneze accesul auto.

Sperante de la eurobonduri

In 2003, Primaria Municipiului Bucuresti a incheiat un acord cu BERD (Banca Europeana pentru Reconstructie si Dezvoltare), prin care urma sa primeasca o finantare de 8,5 milioane euro pentru reabilitarea infrastructurii si a utilitatilor stradale. Conform acordului, Municipalitatea va contribui, de asemenea, cu 1 milion de euro, lucrarile finalizandu-se pana la sfarsitul lui 2005.

Dar pana in prezent, lucrarile nici macar nu au inceput. Razvan Murgeanu, viceprimarul Capitalei, a declarat ca "bani sunt, si cel mult intr-o luna vor incepe lucrarile de reabilitare a centrului istoric". "Din pacate, in aceasta prima etapa este prevazuta reabilitarea doar a infrastructurii, nu si a cladirilor, care sunt monumente istorice si trebuie conservate cat mai repede posibil.

Speram ca vom face rost de banii necesari o data cu emisiunea de obligatiuni pe piata internationala si pentru refacerea cladirilor", a mai spus Murgeanu. Chiar si asa mai ramane o problema mult mai spinoasa: la multe dintre casele de aici nu se cunoaste situatia juridica, iar pana nu se definitiveaza, nu se poate face mai nimic.

Lucrari in pripa

Pe de alta parte, desi nu s-au inceput inca lucrarile la infrastructura, Primaria sectorului 3, pe a carui raza se afla situat centrul istoric, s-a grabit sa inceapa o serie de investitii, pentru crearea de locuri de parcare si pentru amenajarea unei piatete langa Curtea Domneasca.

Astfel, pe un teren de 3300 mp, in fata Hanului lui Manuc, se va inlocui complet pavajul de granit cu model, se vor pune banci, corpuri de iluminat cu halogen, gard imprejmuitor si cosuri de gunoi personalizate. "Este vorba de o amenajare la sol, pentru a schimba aspectul zonei, care nu incurca cu nimic lucrarile Primariei Capitalei.

De asemenea, se va realiza cu bani de la bugetul Primariei de sector, aproximativ 7 miliarde de lei. Langa Hanul lui Manuc intentionam sa amenajam si o parcare cu patru locuri pentru autocarele turistice, cu intrare din str. Halelor", a declarat Stefan Dumitrascu, arhitectul-sef al Administratiei sectorului 3.

Zona istorica a Bucurestiului ocupa o suprafata de aproximativ 50 de hectare in centrul geografic al orasului. Zona si-a pastrat caracterul si aspectul, cu multe cladiri de importanta arhitecturala si istorica: cladiri publice, biserici si locuinte. Aici sunt in jur de 520 de cladiri, din care 38 la suta sunt inregistrate ca fiind semnificative arhitectural.