Proprietarii pensiunilor agroturistice aflate in reteaua Asociatiei Nationale de Turism, Rural, Ecologic si Cultural (ANTREC), ce sunt incluse in programul "Vacanta la Tara", au majorat tarifele din locatiile de una sau doua margarete cu circa 50% fata de anul trecut.

Motivul invocat de intreprinzatori este legat de majorarea tarifelor la utilitati si de comisionul practicat de catre agentiile de turism, ce sunt incluse in programul "Vacante la Tara". "Chiar si in aceste conditii, numarul celor care au ales sa-si petreaca vacanta la tara a crescut fata de 2004, cu circa 30%", informeaza ANTREC.

In acest an, in perioada 8 mai - 30 iunie, un pachet care include cinci nopti de cazare la o pensiune de doua margarete (fara masa) este «comercializat» la pretul de 950.000 lei/persoana. In 2004, pachetul care includea doar sase nopti de cazare (fara masa) la pensiunile agroturistice de una sau doua margarete costa 750.000 lei/persoana.

"Proprietarii pensiunilor agroturistice au hotarat sa creasca tarifelor la pachetele turistice, probabil si din cauza scumpirii energiei electrice si a gazelor. Un alt motiv pentru care au crescut preturile este si acel comision practicat de agentiile de turism incluse in program", ne-a declarat Marilena Stoian, presedintele Asociatiei Nationale a Turismului Rural, Ecologic si Cultural.

Un milion de lei, la trei margarete

Potrivit ofertelor ANTREC, in aceasta perioada, la pensiunile de trei margarete incluse in programul "Vacante la Tara", turistii vor plati, 1.050.000 lei/persoana.

In acest cost sunt incluse numai cinci nopti de cazare, fara mic dejun. In comparatie, anul trecut, la pensiunile de trei si patru margarete, sase nopti de cazare au costat 950.000 lei. Programele se desfasoara in 17 filiale ANTREC printre care Brasov, Alba, Prahova, Sibiu, Vrancea, Neamt, Suceava, Arges, Ilfov, Iasi, Gorj si Valcea .

Masa la pensiuni, inca 500.000 lei pe zi

Pe langa tarifele pentru cazare, turistii care isi petrec vacanta in pensiunile de doua sau trei margarete afiliate la ANTREC vor mai plati pentru mic dejun, pranz si cina circa 500.000 lei pe zi. Astfel, o noapte cu mic dejun inclus intr-o pensiune agroturistica, din judetul Cluj, de doua margarete, inclusa in programul "Vacante la Tara", costa circa 450.000 lei.

Micul dejun include platouri reci, lapte, ceai, cafea si omleta. Pentru o noapte cu doua mese incluse, la aceeasi pensiune agroturistica, turistii vor platii 640.000 lei/zi. Pe langa micul dejun, turistii vor beneficia si de pranz, care consta in ciorba, preparate specifice zonei si desert. In cazul in care turistii opteaza pentru trei mese, ei vor plati 760.000 lei/zi. La trei margarete, diferenta este de aproximativ 150.000 lei/zi de persoana.

In aceste pachete turistice mai sunt incluise si plimbari cu caruta sau jocuri sportive precum fotbal, volei, basket si tenis de masa. In timpul liber, turistii pot culege plante medicinale, fructe de padure, ciuperci sau pot face plimbari in zona.