Societatea Romana de Televiziune concureaza ca profit, cu cele mai tari companii din Romania. Daca se adauga si sutele de miliarde intrate in bugetul TVR de pe urma contractelor de publicitate, atunci putem afirma de departe ca televiziunea publica a devenit o masina de facut bani. Presedintele-director general Valentin Nicolau se lauda cu profitul pentru a nu fi dat jos din functie.

El pozeaza in "victima a unor jocuri politice si manipulari de cea mai joasa speta" si foloseste drept trompeta tot televiziunea publica. Intr-un comunicat, ce infiereaza atacurile pornite impotriva sa si trimis ziarului Adevarul, Nicolau spune: "Profitul net al SRTV a crescut in ultimul an de la 187 de miliarde la 682 miliarde de lei".

Cu alte cuvinte, masina de facut bani pe spatele contribuabililor functioneaza de minune. Nu se aminteste insa nimic despre achizitiile fara cap facute tot pe vremea lui Valentin Nicolau. In magaziile TVR zac mai multe relee importate din Italia, care nu pot functiona decat partial, pentru ca nu sunt pe frecventa estica.

La fel, lucru precizat si in raportul de evaluare a TVR intocmit de Parlament, conducerea televiziunii a luat decizia construirii unui nou imobil in curtea interioara, in timp ce cladirea turn din aceeasi locatie sta sa cada. Scandalul investitiilor din Televiziune a izbucnit cam in aceeasi perioada cu cel al nepotismelor.

Surse din TVR povestesc despre un memoriu anonim, care a circulat luni de zile prin aceasta institutie si care, evident, a ajuns si pe masa lui Valentin Nicolau. Se vorbea despre adevarate clanuri din televiziune, existand cazuri in care un simplu sef de serviciu si-a adus peste noapte toata familia la postul national.

Dupa caderea PSD-ului, noii guvernanti au cerut imediat schimbarea presedintelui TVR. Comisia de Cultura din Parlament a deschis un cont de mail unde a asteptat sa primeasca delatiuni de la opinia publica. A urmat apoi o ancheta facuta de o comisie parlamentara speciala si intreaga poveste s-a lasat cu intocmirea unui raport critic la adresa conducerii SRTV.

In tot acest timp, Valentin Nicolau, din fotoliul sau de demnitar platit din bani publici, declara ca Parlamentul nu este o institutie a libertatii si democratiei. Ca sef al postului public de televiziune nu poate face astfel de afirmatii. Ar trebui mai intai sa-si dea demisia si apoi sa protesteze cat vrea in fata Parlamentului.

Comisia nu s-a referit si la nepotisme sau la schemele supradimensionate de personal din TVR. "Am facut biznis in televiziune, in sensul ca am redus cheltuielile si am eficientizat activitatea in sensul maximizarii profitului", ne declara, ieri, mai-marele din TVR.

Profitul televiziunii, biznisul domnului Nicolau, vine insa din banii milioanelor de romani care cotizeaza, chiar daca se uita sau nu la postul national. Ba unii platesc chiar de cate doua ori, in cazul abonatilor la firmele de cablu, care baga in pretul abonamentelor si taxele impuse de Televiziunea Nationala.